Egyelőre a stratégiai célok kitűzése történt meg, az eszközökről intenzív tárgyalások folynak a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM), ha lesz eredmény, beszámolnak azoktól - jelentette be Nagy Marton, a BÉT Zrt. elnöke.

A versenyképes gazdaság és fenntartható növekedés alapja a fejlett tőkepiac és a diverzifikált pénzügyi közvetítőrendszer. Az uniós pénzek csökkennek 2020-ra, addigra kifut a jegybanki finanszírozás, az állam nullás költségvetési célkitűzése is szűkíti a lehetőségeket. Így nem marad más, mint a bankhitel és a tőkepiaci finanszírozás erősítése.

A magyar tőkepiac európai összehasonlításban alulfejlett, a tőzsdei kapitalizáció alig éri el a GDP 18 százalékát,miközben a lengyel arány ennek a duplája - mondta Nagy. A hazai vállalatok finanszírozásában a bankrendszer aránya jóval több, mint 90 százalék, ezt kiegészíthetik a tőkepiaci források, különösen a kockázatosabb vagy tudáslapú ágazatokban. A nemzetközi tapasztalatok szerint a fejlett országokban a tőzsdefejlesztés erőteljesebb növekedést generálhat.

Ha megvalósul az a stratégiai cél, hogy a BÉT kapitalizációja a GDP 30 százalékára nő, ez a gazdaság hosszú távú reálnövekedését évi 0,2-0,3 százalékponttal emelné - fogalmazott a tőzsde elnöke elmondta.

A BÉT stratégiájának öt prioritása:

  • sikeres tőzsdei bevezetések
  • kormányzati támogatás
  • a piacszerkezet megújítása
  • befektetői bázis erősítése
  • kötvénypiac, derivatív piac, árupiac erősítése.

Ötven új céget szeretnének

A kínálati oldal erősítése szempontjából kiemelten fontos a kkv-k forráshoz juttatása, a nagy, likvid részvények számának növelése és állami vállalatok bevezetése - állapította meg Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója. A keresleti oldalon a befektetői bizalom erősítése és a pénzügyi kultúra fejlesztése szükséges ahhoz, hogy a részvényhányad növekedjen a megtakarításokon belül. Az aktívabb nemzetközi jelenlét, befektetői óriás show-ok szervezése is elengedhetetlen. A piaci aktivitást a kisebb papírok likviditásának növelésével, stabil, hatékony it-szolgáltatásokkal lehet növelni. Az árjegyzői rendszer működőképességéhez különböző ösztönzőkre van szükség. Fontos azonosítani a tőzsdeképes vállalkozásokat, ezeket meg kell keresni és tudatosítani bennük a tőzsdei jelenlét előnyeit.

Évente legalább öt kibocsátást szeretnének, a tőzsdei bevezetés előszobájában jelenjen meg legalább ötven új cég. A nagy likvid papírok számát legalább öttel növelnék. Szeretnek, ha legalább húsz árjegyzett papír lenne - mondta a tőzsde vezérigazgatója.

Itt nevelődhetnek ki a "nemzeti bajnokok"

Bacsa György (Mol) a BÉT igazgatóságának tagja a vállalati oldal céljait ismertette. Eszerint a tőzsde a nagyvállalatok számára a forrásszerkezet optimalizálása és a tulajdonosi kontroll megőrzése szempontjából is fontos eszköz. Itt nevelődhetnek ki a "nemzeti bajnokok" vagy a regionális multik, amint erre az utóbbi húsz évben is több példa volt. A tőzsde lehetővé teszi, hogy a nagyvállalatok sikereiből a magánbefektetők, a családok is részesüljenek.

A tőzsde fejlesztése összefügg a startupok, a tudásalapú kisebb cégek növekedésével. A jelenlét a gazdaság kifehérítése szempontjából is fontos, a tőzsdei cégek adják ma a foglalkoztatottak egy százalékát, de a járulékok 2,2, a társasági adó befizetés 7 százalékát adják. Emiatt indokolt, hogy amelyek cégek vállalják a tőzsdei jelenlétet, kedvezményeket kapjanak, de ehhez a kormányzati egyeztetések sikeres lezárása szükséges - mondta a vezérigazgató.

A piac szerkezetében is lesznek változások. A jelenlegi három piaci szegmens mellett létrejön egy kkv-piac, ahova főleg a T kategória cégei kerülnének. Újdonság lesz egy zártkörű platform, ami a startupok forráshoz jutását segítené.

A regionális együttműködést erősítenék

Szeretnénk Budapesten újra felhelyezni Európa tőkepiaci térképére - hangsúlyozta Végh Richárd. Miután a BÉT megint nemzeti tulajdonba került, újra fel szeretnénk építeni a partneri kapcsolatainkat a világ tőzsdéivel, különösen a regionális együttműködés újjászervezése fontos. Nem terveznek változást a Xetra kereskedési rendszer használatában. A BÉT kissé lemaradt a részvényeken kívüli egyéb termékek fejlődésétől, meg kell vizsgálni a származékos termékek fejlesztésének lehetőségét. A BÉT az árupiacban is lát növekedési lehetőséget - derült ki a sajtótájékoztatón.

Az év eleje óta a BUX index 43 százalékkal emelkedett, ami világviszonylatban is kiemelkedő, nem beszélve a banki hozamokkal való összehasonlításról - mondta Nagy Márton. Sokan vennének részvényt, ha még több lenne, akkor is, csak éppen a kínálat hiányos.

Az MKB biztos, hogy tőzsdére megy

Az állami vállatok bevezetése nehéz dió. Sok cég messze áll a tőzsdeképességtől, mások esetében ez nem csak gazdasági, de politikai döntést is igényel. Az MKB Bank esetében ez nem kérdés, hanem érvényes vállalás, itt három éven belül biztos a tőzsdei bevezetés - válaszolta Nagy Marton a Napi.hu kérdésére.

(A szerző rendelkezik BÉT-részvénnyel.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!