Nagy lépés előtt áll idén a Bukaresti Értéktőzsde, idén jó eséllyel bekerülhet a feltörekvő piacok közé a román részvénypiac. A feltörekvő piaci státuszra már régóta áhítoznak Bukarestben, nem véletlenül. Az MSCI globális indexszolgáltató indexcsaládjában ugyanis a feltörekvő piaci indexeket hatalmas mennyiségű tőke használja benchmarkként. Csak a három legnagyobb, MSCI Emerging Markets indexeket követő tőzsdén jegyzett alap összesen 74 milliárd dollárnyi vagyont kezel, de rajtuk kívül számos más alapkezelő is e mutatók alapján alakítja ki a kezelt portfólióit - írja a Börsen-Kurier című osztrák tőzsdei szaklap.

Eközben az MSCI Frontier Markets Indexeit - amelynek kosarában jelenleg szerepelnek a román részvények - követő három legnagyobb ETF-ben mindössze 500 millió dollárnyi tőke található. Így az átsorolás még akkor is nagy tőkebeáramlást eredményezhetne, ha figyelembe vesszük, hogy a Frontier Markets csoportban Románia súlya jelenleg 5 százalék körüli, s ez az Emerging Market indexekben 0,1-0,2 százalékra süllyedne.

A Frontier Markets státuszhoz az MSCI besorolása alapján az adott tőzsdén legalább két olyan részvény kell legyen, amelynek piaci kapitalizációja meghaladja egyenként a 630 millió dollárt, s a közkézhányad kapitalizációjának 49 millió dollár felett kell lennie. Az Emering Markets csoportban ezzel szemben három olyan részvénynek kell szerepelnie, amelyek piaci kapitalizációja 1,26 milliárd dollár felett van, s a közkézhányaduk piaci értéke meghaladja a 630 millió dollárt.

Az asztal alatt egy erős ütőkártya

A román tőzsdén jelenleg az egyik legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvény az SC Fondul Proprietatea SA. Azonban ez tulajdonképpen egy zárt végű állami részvényalap, s ezt az MSCI nem veszi figyelembe a besorolások kialakításánál - mondta Szálkai András, a Raiffeisen Capital Management szakértője. E nélkül viszont most nincs meg az Emerging Markets besoroláshoz szükséges három részvény.

Ezen a helyzeten változtathatna, ha megtörténne idén az állami tulajdonú Hidroelectrica nevű, alapvetően vízenergia előállításával foglalkozó áramszolgáltató társaság részvény-kibocsátással egybekötött privatizációja és tőzsdei bevezetése. Ha ez megtörténne, akkor meglehetne a megfelelő számú és méretű részvény a Bukaresti Tőzsdén az Emerging Market Indexbe való bekerüléshez, amely megnyithatná az utat az ehhez köthető tőkebeáramlás előtt.

A Hidroelectrica vezetésének azonban a privatizáció előtt még van egy elvégzendő házi feladata. A társaság 2016 óta sikeresen kikerült a csődközeli helyzetből, miután felmondta azokat a megállapodásokat partnereivel, amelyek alapján veszteségesen a piaci ár alatt kellett villamos energiát értékesítenie. Azonban a cég portfóliójában jelenleg még mintegy 2 milliárd dollár értékben találhatóak olyan vagyonelemek, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül a cég fő tevékenységéhez és veszteséget termelnek. Az idei tőzsdei bevezetés még megvalósítható, azonban ehhez ezeket a vagyonelemek le kell választani és el kell adni - mondta a Reutersnek Ovidiu Agliceru, a cég igazgatóságának elnöke. A cég a tavalyi évet elmondása szerint az előzetes adatok szerint már 1,27 milliárd lei (280 millió euró) profittal zárta.

Ha idén nem kerül sor a Hidroelectica privatizációjára - amely már az ígéretek ellenére harmadik éve csúszik -, akkor sincs minden veszve. Szakértők számításai szerint ugyanis ha a tőzsdén jegyzett vagyonkezelő cégek (SIF) eladnának BRD Bankból meglévő részesdésükből és a Fondul pedig a Petrom részvényeiből, akkor így is teljesülhetnének az MSCI által az Emerging Markets besorolással kapcsolatban felállított kritériumok.

Máshol is bizakodnak

A Bukaresti Tőzsde vezetése mindenesetre optimista. A román tőzsdének most, talán a történelem során először igazán jó esélye van arra, hogy gyors és nagy ugrást produkálva bekerüljön a feltörekvő piacok családjába - mondta Ludwik Sobolewski, a tőzsde vezérigazgatója a frontier és emerging marketekkel foglalkozó Frontera News tudósítása szerint. A román tőzsde egyébként nem csak az MSCi indexszolgáltatónál áll a felminősítés küszöbén, az FTSE Russel-nál már tavaly nyár óta az Emerging Marketté történő átminősítésre várók figyelőlistáján szerepel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!