A globális részvénypiacok mindössze 500 millió dollár friss tőkét vonzottak egy hét alatt. A feltörekvő piacok részvénypiacaira 2,1 milliárd, a fejlett európai tőzsdékre pedig 1,1 milliárd dollár áramlott be.

Kötvényekbe ötmilliárd dollárt fektettek be, ezen belül 3,3 milliárd dollár jutott befektetésre ajánlott értékpapírokra, 1,1 milliárd dollár ömlött magas hozamú kötvényekbe és 1,9 milliárd dollár került fejlődő ország adósságpapírjaiba - írta az MTI.

A BAML elemzői szerint irracionális lelkesedés mutatkozik a technológiai részvények, a vállalati kötvények és a fejlődő országok adósságpapírjai iránt. Arra figyelmeztettek, hogy várakozásaik szerint a erős felívelést meredek zuhanás követi majd az ősszel.

A New York-i tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója újabb és újabb rekordokat döntött a héten köszönhetően annak, hogy felpattant a technológiai részvények árfolyama.

Idén az utóbbi 15 év leggyorsabb évesített ütemében emelkedett a technológiai szektor papírjaiba áramló tőke, de egyes befektetők már megrémültek, és a héten 200 millió dollárt vontak ki a technológiai részvényekből.

A BAML felsorolt néhány olyan jelet, amely azt tükrözi, hogy a Wall Street túlzásokba esett. Például a Facebook piaci kapitalizációja meghaladja az MSCI India indexéét, amely az indiai részvénypiac 85 százalékát fedi le.

Óvatosságra intő jel az is, hogy rekordmennyiségben bocsátottak ki magas hozamú kötvényeket. Argentína, amely az utóbbi 200 év 33 százalékát töltötte el csődben, és az elmúlt 23 év alatt háromszor jelentett fizetésképtelenséget, a napokban bocsátott ki százéves államkötvényt több mint 9 százalékos éves hozammal.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!