Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A várakozásoknál mind az árbevétel, mind a nettó nyereség szintjén kedvezőbb első negyedéves adatokat tett közzé a Richter Gedeon Nyrt. első negyedéves gyorsjelentésében. A gyógyszercég az első három hónapban összesen 112,6 milliárd forintnyi bevételt ért el, ez 26 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakához képest, de jóval meghaladja a portfolio.hu konszenzusa alapján a 104,1 milliárd forintos elemzői várakozásokat is, sőt azok közül a legoptimistábbat is.

Az üzemi eredmény 7,6 százalékkal, 15,6 százalékra emelkedett, az adózott eredmény 70 százalékkal, 19,78 milliárd forintra ugrott. Ebben a legnagyobb szerepe a rubel tavaly év elejéhez képesti komoly erősödése játszotta, ennek köszönhetően a cég az első három hónapban 4,4 milliárd forintnyi pénzügyi eredményt könyvelhetett el a tavalyi 403 millió forintos veszteség után. A rubel/euró árfolyam 2016 elején még a 90-es szinten áll, míg mostanra az orosz fizetőeszköz a 60 rubel/eurós szintre erősödött. Mivel az euró/forint árfolyam nem sokat változott a tavaly év eleji szinthez képest, ezért a cég számai euróban számolva hasonlóan erősek lettek.

A Richter gyakorlatilag az összes exportpiacán jelentősen növelni tudta eladásait. Magyarországon stagnáltak eladásai, itthon 0,4 százalékkal csökkent árbevétele. A FÁK országokból származó bevételek forintban számolva 30 százalékkal, 37,42 milliárd forintra ugrottak, itt elsősorban az orosz piac volt a húzóerő a maga 44,4 százalékos növekedésével. Az uniós exportpiacokon 24,6 százalékos volt a bővülés mértéke, s nagyon látványos volt az Egyesült Államokból származó bevételek megháromszorozódása is.

A jelentés szerint a magyarországi bevételcsökkenés oka, hogy a jogi környezetben bekövetkezett változások miatt a Richter egyetlen nagy- és kiskereskedelmi szegmensbe sorolt leányvállalata, a Pesti Sas Patika Bt. többségi részesedését tavaly decemberben értékesítették.

Az oroszországi bevételek megugrása mögött a rubel erősödése mellett szerepet játszottak a növekvő értékesítési volumen, a javuló termékösszetétel és bizonyos mértékű, tavaly év végén végrehajtott áremelések is. Az Egyesült Államokból származó bevételek jelentős növekedéséhez hozzájárult, hogy a Richter idén január elejétől a partnerétől kapott becslések alapján ugyanarra a negyedévre számolja el a royalty típusú bevételt, mint az Allergan. A cariprazine első negyedéves forgalma után járó royalty bevétel 8,9 millió dollár volt, ez jelentősen hozzájárult az első három havi adatokhoz.

A bruttó fedezeti hányad eközben 59,7 százalékról 55,1 százalékra csökkent. Ez persze nem érhette meglepetésként a piacot, hiszen a cég korábban jelezte, hogy idén a fedezeti szint eróziójára számít. Az erős első negyedéves árbevételi számokban egyébként már szerepelnek a tavaly nyáron megvásárolt Bemfola készítmény árbevételi száma is ( a tavalyi negyedik negyedévtől konszolidálja a Richter). Ez a jelentés szerint az első három hónapban 9 millió eurót tett ki, ami elég kedvező jel, hiszen Bogsch Erik vezérigazgató az idei tervek ismertetésekor idénre 30-35 millió eurós forgalmat jelzett előre a termékből. A másik fontos termék, az Esmya árbevétele 20,8 millió euró lett a tavalyi első negyedéves 14,4 millió euró után. Ez utóbbi termékből Bogsch idénre 80 millió eurós forgalmat becsült előzetesen.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!