Tizenöt év alatt összesen mintegy 120 millió (évi 8 millió) gigajoule energia-megtakarítást érne el a nemzetgazdasági tárca honlapján közzétett otthonteremtési stratégia a lakásenergetika területén. A dokumentum szerint mindez 15 év alatt 392 milliárd forint költségcsökkenésnek felel meg, amelynek nagyobb részét hiteltörlesztésre szánja a tervezet. A becsült energia-megtakarítás több mint egymillió tonnával csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást 15 év alatt, ami 145 milliárd forint további forrást jelenthet. A javasolt program az első hat évben 139 ezer új munkahelyet teremthet, illetve tarthat meg, 48 százalékban a segéd- és betanított munkások körében. Az vitairatához fűzött észrevételeket augusztus 10-ig várja a nemzetgazdasági tárca.

 

Ezermilliárd forintba kerülhet a program


A javaslat szerint a megvalósításhoz szükséges állami támogatás forrásait "nagymértékben biztosítja" a keletkezett szén-dioxid-kvóta értékesítése. A tervezet 5-6 év alatt félmillió lakás energetikai korszerűsítését helyezi kilátásba, ezen a családi házak és társasházak 40-60 százalékos arányban osztoznának. A becsült forrásigény évi 200 milliárd, öt év alatt ezermilliárd forint, átlagosan 50 százalékos állami támogatással. A korlátozott állami források miatt a támogatást 10 év alatt, egyenlő részletekben folyósítaná a javaslat, a készítők szerint a halasztott támogatás nem növeli sem az állam eladósodását, sem az adósságszolgálatot. Úgy vélik, a tíz évre széthúzott állami támogatással lehetővé válna, hogy a program hat éve alatt az állami kiadások legalább is megegyeznek az adóbevételekkel.

 

Kazánok és napkollektorok számíthatnak támogatásra


A javaslatcsomag rövid távon a kondenzációs kazánok, illetve a napkollektorok telepítésének közvetlen támogatását tartja szükségesnek. Egy elavult és egy korszerű, kondenzációs kazán gázfelhasználása között 20-40 százalékos különbség is lehet. A javaslat 20-30 százalékos utófinanszírozást irányoz elő, azonban csak az ÉMI által típusminősített készülékekre. Az indoklás szerint a Magyarországon üzemelő gázkészülékek átlagos életkora 24 évnél is magasabb, ráadásul karbantartottságuk "kritikán aluli". A jelenlegi, átlagosan 60-65 százalékos éves hatásfok alapján a kétmillió gázkészülék lecserélése legalább évi 1,2-1,3 millió köbméteres csökkenést eredményezhet a gázfogyasztásban.

A napkollektorok telepítését 20 százalékos intenzitással, legfeljebb 120 ezer forint értékben támogatná a javaslat, nem új építés esetén csak akkor, ha a beruházás gázfogyasztást vált ki. A vásárlók számára egy márkafüggetlen információs honlapot hoznának létre, a hazai napkollektorgyártók versenyképességét pedig átmeneti támogatással javítanák.

 

Felmérnék az állami épületeket

A tervezet 3-5 éves programot javasol az állami és önkormányzati épületek műszaki állapotfelmérésére, ez ugyanis az épületfelújítási és energetikai programok tervezhetőségének alapfeltétele. A teljes program 2010 és 2015 között 21 milliárd forintba kerülhet. A komplex energetikai lakásfelújítások tőketámogatására egy (munkanevén KÉK) programot hoznának létre. A programon belüli pontszámokat a minőség, az energiahatékonyság, a gyermekszám és a fenntarthatósági követelmények határoznák meg. A felújítások forrását az uniós pénzek adhatják, a javaslat szerint 2012-ben 30 ezer lakás felújításának tőketámogatására lesz szükség (ez 30 milliárd forint európai forrást igényel). A becsült egymillió forintos lakásonkénti támogatás az összesen kétmilliós kivitelezési költségből származó költségvetési bevételekből térülne meg.

Fejlődhet az ESCO-finanszírozás

 

Középtávú célként szerepel az úgynevezett ESCO (Energy Efficiency Services Company) finanszírozás támogatása és elterjesztése is középtávú célként szerepel. Az ESCO-finanszírozás lényege, hogy az energiatakarékossági projektet megszervező és kivitelező cég a banki és saját finanszírozási költségeket egy leszerződött üzemeltetési időszak alatt a keletkező energia-megtakarításból fedezi. Ebből adódóan az ESCO-cégek nyeresége a projekt sikerességével arányos, segítségükkel átlagosan 30-40 százalékos energia-megtakarítás érhető el - érvel a javaslat.

A dokumentum az egységes energiatörvény szükségességét a geotermikus energia kapcsán fogalmazza meg. Megfogalmazása szerint "a geotermikus energia felhasználására  (termálvizes fűtés, hőszivattyú) a  kedvező  természeti adottságok miatt bőven lenne lehetőség" Magyarországon, a sokszereplős engedélyezés azonban gátolja az elterjedést. Az energiatanúsítvány tényleges használatának előmozdítása azért szükséges, mivel bár ennek használata ma is kötelező, a gyakorlatban azonban semmilyen szankció nem fűződik ahhoz, ha adásvételnél vagy bérbeadásnál nem alkalmaznak ilyet. Első lépésként a középületek tanúsítványainak elkészítését és kifüggesztését javasolják, illetve az adásvétel földhivatali bejegyzésének feltételévé tennék a tanúsítványt. Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló TNM-rendelet kapcsán a tervezet megjegyzi, a jelenlegi engedélyezési szabályokból hiányzik az életciklus (költség) elemzés előírása. Az életciklus-elemzés kötelezővé tételével az épületekre vonatkozó ajánlatok összehasonlíthatóvá válnának a fenntarthatóság szempontjából is.

Energiatanúsítvány otthonról, egyszerűen? Igényelje az FHB-nál! (X)

 

Lakásonként egymillió forint lehet a támogatás

A komplex energetikai lakásfelújítások tőketámogatására egy (munkanevén KÉK) programot hoznának létre. A programon belüli pontszámokat a minőség, az energiahatékonyság, a gyermekszám és a fenntarthatósági követelmények határoznák meg. A felújítások forrását az uniós pénzek adhatják, a javaslat szerint 2012-ben 30 ezer lakás felújításának tőketámogatására lesz szükség (ez 30 milliárd forint európai forrást igényel). A becsült egymillió forintos lakásonkénti támogatás az összesen kétmilliós kivitelezési költségből származó költségvetési bevételekből térülne meg.