Egyelőre csak a befogadásnál tartanak a hitelintézetek a maximum 50 millió forintos hitelkerettel igényelhető, akár 10 éves futamidejű, 3 éves tőkemoratóriummal működő Széchenyi Beruházási Hitel esetében, miután a folyósítási feltételek terén átmeneti problémát jelent, hogy a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 2011. április 1-jétől a beruházási hitelek mögé vállalt készfizető kezességvállaláshoz nem kapcsolódik állami viszontgarancia, így a társaság átmenetileg nem vállal kezességet a termékek után.

A garantőr intézmény tájékoztatása szerint törvény biztosítja annak lehetőségét, hogy JEREMIE-forrásból az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. viszontgaranciát nyújtson a garantőr intézményeknek a beruházási hitelekhez kapcsolódó kezességvállalási ügyleteihez. Ennek kapcsán a költségvetési viszontgarancia helyét az MV Zrt. viszontgaranciája veszi át, ám ennek igénybevételéhez a garanciaszervezeteknek − így a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-nek is − pályázniuk kell. A Garantiqa honlapján elérhető utolsó tájékoztatás szerint a társaság által még befogadott készfizető kezességvállalási szerződések dátuma legfeljebb 2011. március 31-ei keltezésű lehet.

Egyelőre sem a Garantiqa, sem az MV Zrt. honlapja nem nyújt tájékoztatást arról, létrejött-e már a viszontgarancia-megállapodás − utóbbi honlapján üres a viszontgarancia-partnerek listája −, így az eredeti tervekkel ellentétben a Garantiqa sem tudja befogadni a beruházási célú hitelekhez kapcsolódó kezességvállalási kérelmeket. Híreink szerint ugyanakkor a tárgyalások folyamatosak, ezért május első felétől elhárulhatnak a garanciaakadályok a Széchenyi Beruházási Hitel elől.