A fogyasztás és a beruházás is 10 százalékkal az egykori csúcsa alatt van, és bár mindenki várja, nagyon kevés jel utal a fordulatra, a rövid bázisú adatok további stagnálásra, csökkenésre utalnak - mondta Tardos Gergely, az OTP Bank vezető elemzője a társaság mai tájékoztatóján. Hozzátette: az idén a háztartások rendelkezésre áló jövedelme jelentősen nő, ami ugyan lehetővé tenné a fogyasztás bővülését, ám érdemi emelkedésre csak akkor lehet számítani, ha a háztartások érzékelik, hogy tartós marad az adócsökkentés. A jövőbe vetett hitet jelző indikátorok - hitelfelvétel, autó- és lakásvásárlási kedv - még nem utalnak optimizmusra.

Az OTP makroprognózisa szerint a fogyasztás az idén 1,2 százalék körüli ütemben nőhet, a beruházások terén stagnálás várható, míg az export 9 százalék körül bővülhet.

Tardos szerint a Széll Kálmán Tervet és a konvergenciaprogramot is rendkívüli optimizmussal fogadták a külső hitelezők, és ha az ezekben foglaltak megvalósulnak, a költségvetés korábbi súlyos problémái a múlt részévé válnak. Nem véletlen, hogy a Fitch bizalmát is elnyerte a csomag - mondta az elemző a hitelminősítő hétfői lépésére utalva.

A vállalati szektor nettó hitel-visszafizetővé vált, ezen belül a kkvk- még nagyobb nyomás alatt vannak, így arányuk az összes hitelben csökken, ami a hazai gazdaság szemponjtából kedvezőtlen - fogalmazott a szakember.

Elindult az OTP új vállalati hitelprogramja

Június 1-jével indult el az OTP Széchenyi 500 Vállalati Hitelprogram, százmilliárd forintos keretösszeggel. A bank várakozásai szerint az új konstrukciót - amely folyószámla-hitelként, rövid lejáratú hitelként, garanciára és beruházási hitelként is felhasználható, akár az Új Széchenyi Tervhez - 35-40 százalékban új ügyfelek veszik majd igénybe. A hitelkeret nagysága 50-500 millió forint között változhat, Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató helyettese szerint az átlagos méret 300-400 millió forintra várható. A hitelkonstrukció rugalmas, ám a kockázatkezelés szigorú marad - hangsúlyozta Aladics Sándor, az OTP Bank Kereskedelmi Banki Divíziójának tanácsadója.

A bank a termék segítségével klasztereket, vállalat- és vevővi csoportokat, alvállalkozókat, beszállítói láncokat is finanszírozna.

Wolf kiemelte: miközben a hazai bankszektor 2009-ben és 2010-ben is csökkentette hitelállományát, az OTP növekedést tudott felmutatni - tavaly 230 milliárd forint új hitelt helyezett ki -, így piacrészesedése a vállalati szektorban 8,4 százalékra emelkedett.
A vezérigazgató-helyettes szerint a bank a vállalkozások finanszírozásánál több ügyfélcsoportra - az agrárvállalkozásokra, a kkv-kra illetve az exportcégekre - koncentrál.

Az OTP a banki minősítéstől függően 50-500 milió forint közötti finanszírozási keretre tesz ajánlatot. A keret rendelkezésre állása ingyenes, a keretösszeget a vállalkozás igényeihez és lehetőségeihez igazodva állapítják meg, a felhasználásra egy év áll rendelkezésre. Amennyiben a vállalkozás elfogadja a keretre vonatkozó előzetes ajánlatot, akkor szinte az OTP teljes vállalkozói hitelpalettáját igénybe veheti, egyedi szerződésekkel kitöltve a keretét. A keret összegét forintban határozzák meg, ám az egyedi finanszírozással más devizanemekben is elérhetőek a források.
Alapesetben a keretből igénybe vett folyószámlahitel összege nem lehet nagyobb egy havi számlaforgalom összegénél, a beruházási hitel pedig a keret 40 százalékát teheti ki.

Elmondta: a magyar feldolgozóiparban olyan szerkezeti problémákkal küzd, mint például a kisebb vállalatok kisebb hatékonysága. Eközben több régiós országban a kkv-k termelékenysége, egy főre jutó bevétele magasabb lehet, mint a multiknál. Ezen a helyzeten segíthet egyrészt az újból meginduló hitelezés, illetve az adórendszer változásainak kifehérítő hatása, ugyanis a gyenge hatékonysági mutatók az adóelkerülés tünetei is lehetnek - fogalmazott Tardos.

Ami a mezőgazdaságot illeti, hazánk adottságai jók, de az elaprózott birtokszerkezet és - ezzel összefüggésben - a nem megfelelő tőkeellátottság miatt komoly lemaradásban van. Ez csak folyamatos beruházással, méretkoncetrációval csökkenthető.