El Celler de Can Roca / Girona, Spanyolország
Ritkán történik váltás a legjobbak között, idén azonban kisebb meglepetésre nem a Noma lett a világ legjobb étterme. A meglepetés csak azért nem nagyobb, mivel az El Celler de Can Roca tavaly már szorosan a koppenhágai étterem mögött, a második helyen volt, a vezető szerep átvétele azonban hatalmas dicsőség. Ebben persze rengeteg munka van. A spanyolországi villaépületben található három Michelin-csillagos éttermet közel harminc éve a három Roca-fivér viszi. Az 50 fős "vendégsereg" kiszolgálásán 30 szakács dolgozik egyszerre. A 2009-es három Michelin-csillag óta is hosszú volt a várólista, a világ legjobb étterme cím elnyerésével azonban a "helyzet fokozódott". Jelenleg egy évre előre kell asztalt foglalni a modern spanyol konyhát vivő étteremben, jó hír viszont, hogy az árak a színvonalhoz képest korrektnek nevezhetők. A két menü 140, illetve 175 euróba kerül, ha pedig hozzájuk illő bort is kérünk, úgy további 55, illetve 85 eurót kell fizetni.

Noma / Koppenhága, Dánia
Tavaly ugyan sorozatban harmadszor lett az év étterme a Noma, de idén be kell érnie a dobogó második fokával. Könnyen elképzelhető persze, hogy ebben a februárban egy sajnálatos véletlen folytán ételmérgezést kapott 63 fő is szerepet játszott. A meglepő módon csupán két Michelin-csillagos étterem Koppenhága egyik kikötőjének régi raktárépületében található, étlapján pedig javarészt szezonális, a molekuláris gasztronómia jegyében készült fogásokat találni. Az izgalmasabb és a Noma szakácsai által előszeretettel használt alapanyagok közé tartozik a grönlandi pézsmatulok, az észak-atlanti tengeri alga vagy a feröeri kék kagyló, de akad itt norvég vörös pisztráng, gotlandi birka és izlandi sajt is. A Noma jellegzetességei közé tartozik az asztalfoglalás is. Egy hónapban csak egy napon, általában mindig 6-án lehet asztalt foglalni, jellemzően három hónappal későbbi időpontra, egy-egy ilyen napon pedig átlagosan 20 ezer (!) igény érkezik.

Osteria Francescana / Modena, Olaszország
Méltán világhírű az olasz gasztronómia, a fogások viszonylagos egyszerűsége miatt azonban gyakran úgy tűnt, nem értékelik azt eléggé a legjobb éttermeket rangsorba állító kiadványok. A jeget az Osteria Francescana törte meg, az immár ötödik éve a listán szereplő modenai étterem a tavalyi ötödik hely után idén már fel tudott állni a dobogóra. Ebben hatalmas szerepe van a még az olasz séfek közül is kiemelkedően határozott Massimo Botturának, aki remekül egyensúlyoz a tradíciók és a modernitás határán. Az 1995-ben megnyílt Osteria Francescana séfje korábban a két legnagyobb élő szakácslegendával, Alain Ducasse-szal és Ferran Adriával is dolgozott együtt, a 11 asztalos belvárosi étterem pedig természetesen hatalmas népszerűségnek örvend. Itália három Michelin-csillagát persze meg is kell fizetni: a szilveszteri menü például 500 euróba kerül fejenként.

Mugaritz / San Sebastián, Spanyolország
Éppen csak lecsúszott a dobogóról Spanyolország második legjobb étterme. A remek vendéglátóhelyeiről ismert San Sebastiánban lévő éttermet az az Andoni Luis Aduriz vezeti, aki többek között tagja volt a bezárásáig a világ legjobb éttermeként számon tartott elBulli csapatának. A két Michelin-csillagos étterem egyidejűleg 50 vendéget képes kiszolgálni és egyszerre 35 szakács dolgozik azon, hogy a lehető legjobb gasztronómiai élményt nyújtsák. Kimondott menü nincs, de a pincértől kérhetünk több kisebb fogásból összeállított ételsort 170 euróért. Az étteremnek remek kerthelyisége is van.

Eleven Madison Park / New York, Egyesült Államok
Ugyan még csak negyedik éve jegyzik a világ legjobbjai között, de már az ötödik helyen áll New York első számú étterme. A manhattani Madison Avenue-n található három Michelin-csillagos étteremnél nincs jobb az egész keleti parton, ezért mondani sem kell, hogy hiába az ebben a ligában nagynak számító 80 fős befogadóképesség, nem árt jó előre asztalt foglalni egy vacsorához. A számos kisebb fogást tartalmazó menü 225 dollárba kerül fejenként az art deco stílusú étteremben, amelyet konyháját illetően leginkább modern franciának lehetne nevezni, némi kötelező New York-i beütéssel. Daniel Humm, a vezető séf pedig többszörösen is meglovagolja a sikert: az Eleven Madison Park mellett 2012-ben egy újabb New York-i éttermet is nyitottak, emellett nemrégiben második szakácskönyve is elkészült.

 

Szerző: (Napi Gazdaság)