Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a krónikus betegségekben - magas vérnyomás, daganatos betegség vagy HIV-fertőzés - szenvedők körében a terápiakövetés csupán 50 százalékos, ami azt jelenti, hogy a páciensek fele nem tartja be orvosa utasításait.

A Vodafone a legújabb tanulmánya szerint - amit a belgiumi Liége-i Egyetem közegészségügyi professzora, Bernard Vrijens támogatásával készített - az IoT (dolgok internete) technológiára épülő megoldások segíteni fognak az embereknek az orvosi kezelési tervük pontosabb betartásában.

Az egészségügyi dolgozók jelenleg négy létfontosságú funkciót figyelnek: a testhőmérsékletet, a pulzust, a légzésszámot és a vérnyomást - mondta Bernard Vrijens, aki szerint az IoT technológia segítségével hamarosan egy ötödik tényező, a terápiakövetés is pontosan mérhetővé válik.

A tanulmány szerint az okos eszközökkel, az internet és a felhő által biztosított lehetőségekkel az IoT hatékonyabb egészségügyi ellátást eredményezhet. A betegek kezelésére vonatkozó, személyre szabott információk megadásával ugyanis arra ösztönözheti a betegeket, hogy pontosabban kövessék orvosi kezelési tervüket. Egyes becslések szerint csupán az USA-ban évente mintegy 290 milliárd dollárt lehetne megtakarítani azzal, ha a betegek betartanák orvosaik utasításait.

Az IoT megoldások révén viszont pontosan ki fognak rajzolódni a betegek szokásai, és azok a területek, amelyeket fejleszteniük kellene az egészségük érdekében. Az egyik ilyen az intelligens csomagolás lehet: a beépített érzékelők egy buborékcsomagon belül rögzítik a csomagok felbontásának időpontját, és a hálózaton keresztül az adatbázisba továbbítják ezt az információt. Ez azért lehet fontos, mert Vrijens professzor kutatásai szerint 97 százalékos korreláció van aközött, hogy hányan nyitják ki a gyógyszeres csomagot és hányan kezdik el a terápiát.

Az újítások között megjelenhetnek az adagoláskövető - okos-inhalátor és fecskendő - megoldások is, amelyek mérik, hogy megfelelő mennyiségű gyógyszert használt-e a páciens. Az intelligens gyógyszerekbe épített érzékelők segítenek majd nyomon követni a használat idejét, az intelligens naplókon keresztül pedig a betegek megoszthatják orvosukkal, hogyan érzik magukat a kezelés alatt, így ez a módszer a rendszeresség iránti elköteleződést is elősegítheti - olvasható a Vodafone közleményében.

Az IoT eszközök térhódítása számos területen hoz pozitív változást az életünkbe, a gyártástól kezdve, a mezőgazdaságon és a szállítmányozáson át egészen az orvostudományig - mutatott rá Pete Gábor, a Vodafone Magyarország Nagyvállalati megoldásokért felelős igazgatója. A szakember ezzel kapcsolatban egy YouGov felmérés eredményére is felhívta a figyelmet, mely szerint a magyar lakosság körében a jövő innovációi közül az olcsó és tiszta energia (57 százalék) után a személyre szabott egészségügyi ellátást (49 százalék) tartják a legizgalmasabbnak.

(Fotó: Shutterstock)