Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hétfőn beterjesztett változtatásokról, amelyeket kivételes eljárásban tárgyalnak a képviselők, így arról már kedden szavaznak, Tállai András, a nemzetgazdasági tárca adóügyekért is felelős államtitkára azt mondta: a javaslat az adótitok értelmezését tartalmazza, egyértelműsítve, hogy az adókedvezmény felhasználása is az adótitok körébe tartozik. Azt mondta: ezt a szabályok eddig is tartalmazták, hiszen azok a dokumentumok, bevallások, amelyek egy társaság adóbefizetését tartalmazzák, szintén adótitkot képeznek.

Több ellenzéki képviselő, köztük Burány Sándor (MSZP) ugyanakkor úgy látta: semmi nem indokolja a kivételes eljárást, az államháztartás ugyanis nincs veszélyben. Rámutatott arra is: mintegy 800 milliárd forintnyi forrás nyújtását, felhasználását kívánják titkosítani. Kijelentette: a társasági adókedvezmény (TAO) egy átengedett feladatfinanszírozás, vagyis közpénz, de annak gyanúját is felvetette, hogy egyes vállalkozók kormánypárti politikusok számára kedves focicsapatokat támogatnak, esetleg "barterben".

Répássy Róbert (Fidesz) vitába szállt azzal, hogy a TAO-kedvezmény közpénz lenne, mert - mint mondta - az az adózó jövedelme, amit nem von el az állam. A számos adókedvezmény egyike sem közpénz - szögezte le.  Szilágyi György (Jobbik) azt a kérdést tette fel: a jövőben még mi válhat az adótitok részévé.

Varga László (MSZP) a Felcsút labdarúgócsapatának nyújtott jelentős támogatásra mutatott rá, hozzátéve: sportszakmai körökben irányítottnak ítélik a TAO-támogatásokat, ezért nem tartotta indokoltnak a nyilvánosság kizárását.
Tállai András kijelentette: az egyházaknak vagy más szervezeteknek nyújtott 1 százalékos adófelajánlás titkosságának indokát sem kérdőjelezi meg senki.