A különadókkal csak a baj van?

Eredeti céljuk elérését, a válság miatt kiesett bevételek pótlását és a költségvetési hiány csökkentését veszélyeztetheti a különadók jelenlegi rendszere a LeitnerLeitner adótanácsadó, könyvelő és könyvvizsgáló cégcsoport szerint.
MTI, 2016. március 16. szerda, 19:07

A társaság összegzése szerint 2004 óta 16 olyan adónemet vezettek be Magyarországon, amelyek kizárólag bizonyos szektorokat, iparágakat vagy tevékenységeket terhelnek, 2015 végén hárommal több különadó volt hatályban a magyar adórendszerben, mint 2013-ban.

A különadók előnye, hogy kevésbé függenek a nemzetközi jogszabályoktól, a hagyományos adónemekkel szemben könnyen, rugalmasan alakíthatóak. Még 2012-ben csak az ágazati különadók 21,3 százalékkal, 2013-ban a pénzügyi tranzakciós illeték 20,9 százalékkal csökkentették a hiányt. Ugyanakkor az adótanácsadó cégcsoport szerint felmerül a kérdés, hogy a törvényalkotók a különadókkal talán csak azt a bevételkiesést igyekeztek ellensúlyozni, amit például a csökkentett társaságiadó-kulcs kiterjesztett alkalmazása és a különböző adókedvezmények okoztak.

A különadók hatására csökkennek a beruházások, lassul a növekedés, ami végül az adóbevételek csökkenéséhez vezethet. Az adóalanyok ugyanis az adók kigazdálkodása érdekében vagy csökkentik kiadásaikat, vagy átterhelik az adót a fogyasztókra.

Ha saját zsebből gazdálkodják ki az új adóterheket, akkor az ebből eredő költségcsökkentés a beruházások rovására mehet. Ha azonban a fogyasztókra terhelik, akkor az áremelkedés csökkentheti a keresletet, vagyis a cégek bevételeit is, ami szintén a kiadások visszafogását eredményezheti.

A baleseti adó kivételével az adóalanyok szinte kizárólag vállalkozások, amelyek valószínűleg beépítik termékeik, szolgáltatásaik árába a különadók okozta többletterhet, amit viszont tényszerűen nehéz bizonyítani.

A szektorok közt nincs egyenlően elosztva a különadóteher. 2015-ben például a legtöbb különadó a pénzügyi szektort terhelte: a kumulált különadó-bevétel több, mint 57 százaléka innen származott.

Az adótanácsadó cég szerint az is kifogásolható, hogy 2013 óta nincs érdemi változás az adók bevezetésének módjában: a jogalkotási folyamat, a felkészülési idő rövid, a gyorsan bevezetett adók sokszor nem eléggé átgondoltak. Így a jogalkotók folyamatosan módosítják a szabályokat tovább növelve a a bizonytalanságot. A plusz adóterhek, a kiszámíthatatlanság, a bonyolult rendszer csökkenti Magyarország, mint beruházási helyszín vonzerejét, rontja a különadóval sújtott ágazatok versenyképességét - áll az összefoglalóban.

A LeitnerLeitner szerint a különadók rendszere akkor lehetne fenntartható, ha például csökkentenék a szektorok közti különadó-terhelés különbségét. A bizonytalan, a beruházókat elriasztó gazdasági környezet elleni legfontosabb lépés pedig az érintettekkel történő előzetes és rendszeres egyeztetés, valamint az adónemmel kapcsolatos hatások alapos felülvizsgálata lehetne.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2016.03.19 14:37

@na4: Fényes bizonyíték a minimál bér emelése és a bért terhelő állami bevétel növelésének a számai. 2010-es nettó minimál bér 60 236 ft volt és a bért terhelő állami bevétel 34 244 ft a 2016 os nettó minimál bér 22,5 % ot nőtt 73 815 ft-ra míg az állami bevétel több mint 100 %-ot nőtt 68 820 ft-ra . Ez tetszik a kormánynak nevezett CSÜRHÉNEK és a talpnyalóinak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemvagyok1, 2016.03.19 14:09

@na4:
Nem is megy.
Mutogathatnak nekem akármilyen statisztikákat, elég csak körbenézni az utcán. Amikor már a hagyományosan nagy béketűrésű pedagógusok is utcára mennek és a fiatalok szolidaritást vállalnak velük (és az teljesen mindegy az, hogy miért tesznek így) akkor nagyon nagy a baj és nem mellesleg, a fidesz egy teljes generációt haragít(ott) magára, ami sosem volt nem kifizetődő eljárás a politikában.
A Fidesz-ből a "Fi"-t egyébként ki is cserélhetik "Ör"-re, mert a fiatal már rég nem igaz. Jó lesz nekik az Öreg Demokraták "Szövetsége" elnevezés is.
A "Szövetség" szimplán idézőjeles addig, amíg az orbán féle autokrácia működik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2016.03.19 13:30

Nagyon finom a fogalmazás. A pénzéhes, pazarló, korrupt, enyveskezű és bürokratikus állam lenyúlja a vállalkozásokat, fojtogatja a gazdaságot, és csodálkoznak, hogy nincs fejlődés, hogy nagy az elvándorlás. Minek erőlködjön valaki, ha a munkája gyümölcsét elveszik tőle? Valami minimális adót természetesen fizetni kell, de ami itt folyik az kizsákmányolás, lenyúlás, pénzbehjatás, padlássöprés. Így nem fog menni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html