Csak azon országoknak van esélyük a lassuló gazdasági növekedés mellett Európában, amelyek képesek csökkenteni az államadósságot - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a kormány lovasberényi ülése után. Magyarország elsőszámú gazdaságpolitikai célja az államadósság csökkentése - tette hozzá.

A kormány döntése szerint októberben és novemberben hiteleket fizet vissza Magyarország úgy, hogy azokat nem refinanszírozza. Így az adósságmutató a GDP 77 százalékáról 73 százalékra csökken - tette jelentette be a miniszterelnök. Hárommilliárd eurót a devizatartalék-csökkentéséből, egymilliárdot pedig a nyugdíjpénztári vagyon államosításával az államhoz került részvények értékesítésével teremtenek elő. További tízmilliárd forintot a nyugdíjvagyonban lévő külföldi részvények utáni osztalék hozhat.

És a devizahitelesek?

Nem látom, hogy érvényesülne a felelősséggel arányos tehermegosztás - fogalmazott Orbán. Nagy kérdés, ami előttünk áll, hogy van-e a kormánynak vagy a parlamentnek hogy a polgári jogi alapon létrejött hitelszerződésekbe beavatkozzon. A háromnapos frakcióülés végén tisztábban fogunk látni - tette hozzá.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy a kormány szerint "valószínütlenné vált" a korábban tervezett növekedés. Matolcsy szerint a most tapasztalt lassulás a gazdasági növekedésben - váratlan fordulat. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a kormány tervei szerint 3 százalék alatt kell tartani az államháztartás hiányát.

A szaktárca vezetője elmondta: 2011-re és 2012-re is 2-2 százalékos GDP-növekedéssel terveznek.

Így tömik be a költségvetési lyukat

A kormány döntése szerint hatékonyabbá teszik az adóbeszedéseket. A NAV-nak a hatékonyabb adóbeszedés keretében 40 milliárd forint többlet áfabevételt kell abszolválnia, annak érdekében, hogy a három százalék alatti hiánycél teljesüljön 2011-ben.

Az állam továbbá teljes beszerezési stopot rendel el már az idén annak érdekében, hogy tartható legyen a 2011-es 3 százalékos hiánycél.

A szerencsjáték-adót a kormány 50 százalékkal megemeli - ebből összesen egymilliárd forintot remélnek, a dohány jövedéki adójának hét százalékos emeléséből ötmilliárd jön össze. Az alkohol jövedéki adóját 5 százalékkal, az aromás szeszes italokét pedig 50 százalékkal. Ezekre számítani is lehetett a kormányfő korábbi nyilatkozata alapján, ám arra nem, hogy a gázolaj jövedéki adóját literenként 97 forintról 110-re emelik, amiből hárommilliárdos bevételt terveznek novemberre és decemberre. (A gázolaj nem 13 forinttal, hanem elvben 16,25 forinttal drágul majd az adóemelés hatására, hiszen a jövedéki teherre még áfa is rakódik.)

A jövedéki adó emelésére november elsején kerülhet sor - ehhez azonban az kell, hogy a papíron még nem létező törvényjavaslatot a jövő héten elfogadja a hétfőn összeülő parlament.

 

A 2011-es költségvetési kiigazítás részletei (milliárd forint)
Áfabevételek növelése40
Kiadási stop a közszférában40
Jövedéki adó emelése10
Osztalékbevételek10
Forrás: kormány

 

Ez történt eddig

A kormány a mai ülésén még az idei költségvetés módosításával foglalkozott, holott a 2012-es költségvetésnek már fő vonalaiban kész kellene lennie. A hivatalos verzió szerint a kormány az államháztartási törvényben előírt határidőben vagyis augusztus 31-én már tárgyalt a 2012-es büdzséről - ám akkor még annak keretszámai sem kerültek nyilvánosságra. A 2012-es költségvetés első tervezetét elvileg már a Költségvetési Tanácsnak kellene véleményeznie.

A jövő évi költségvetés 700-900 milliárd forintos kiigazításra szorul, aminek java részét a Széll Kálmán tervből tervezte a kormány végrehajtani, ám a terv végrehajtása időarányosan késik. Eddig a parlament a munkanélküli ellátások szigorítását fogadta el, ám még adósak a közlekedési, egészségügyi és önkormányzati kiadások csökkentésnek mikéntjével.

Széll Kálmán terv ütemezése szerint már az idén olyan mértékű intézkedésekre lenne szükség, amelyek eredményeként 2012-ben 550 milliárd forintos kiadáscsökkentésre kerülne sor. Valójában ennél jóval nagyobb kiadáscsökkentésre illetve bevételnövelésre lesz szükség, 2,5 százalékos hiánycél tartásához, hisz csak az idei büdzséből száz milliárd forint esik ki a lassabb növekedés miatt - tovább rontja a helyzetet a Európai Bíróság áfa-döntése, amely további 200 milliárd forintos kiadást jelent, vagyis éves szinten akár 900 milliárd forintos kiigazításra is szükség lehet - ez nem oldható meg kizárólag a Széll Kálmán tervben megcélzott kiadáscsökkentéssel.

Az idei megszorításokról és a jövő évi költségvetésről a héten a Fidesz frakció tovább tárgyal. Az eredeti - mára már megcsúszott menetrend szerint a kormány azt a jövő héten újra tárgyalja, ugyanakkor az államháztartási törvény szerint a törvényjavaslatot szeptember utolsó napján be kell nyújtani a parlamentnek. Addigra a Költségvetési Tanácsnak két olvasatban véleményeznie kell a javaslatot.