A tej áfáját is 5 százalékra kellene csökkenteni

A Tej Terméktanács szerint az ágazat megsegítéséhez áfacsökkentésre van szükség. A tej áfájának csökkentése révén az áfacsalások mértéke is visszaszorulna.
MTI-Eco, 2016. január 26. kedd, 21:22

A Tej Terméktanács szerint a tejágazat megsegítéséhez az első és legfontosabb lépés a fogyasztói tej általános forgalmi adójának (áfa) 5 százalékra csökkentése, ezt tartalmazza az a javaslatcsomag is, amelyet már az elmúlt év novemberében átadtak a kormánynak - mondta Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az M1-en. A fogyasztói tej és a tejtermékek zöme jelenleg a 18 százalékos áfa-kategóriába tartozik, csupán a desszert termékeket terheli a 27 százalékos áfa.

A költségvetés megkímélése érdekében csak a fogyasztói tejekre - ultrahőkezelt (UHT) tejekre, friss tejekre - kérték az áfacsökkentést.

Mélykuti Tibor szerint a tej áfájának csökkentése révén az áfacsalások mértéke is visszaszorulna, ugyanis Magyarországon az UHT tejjel történik a legnagyobb mértékű áfacsalás. Az országba érkező tejeknél mintegy 200 millió literhez köthető áfacsalás, ez nagyságrendileg eléri a 6-7 milliárd forintot.

A szakmaközi szervezet előzetes számításai alapján a fogyasztói tej áfájának lecsökkentése a költségvetés számára 12 milliárd forint kiesést eredményezne. Azonban ha az országba illegálisan érkező 200 millió liter tejet a magyar ipar tudná előállítani, ezt a költségvetési kiesést kompenzálnák a befizetett adók - vélekedett a szervezet elnöke.

A tejágazat helyzetét jellemezve arra is rámutatott, hogy napjainkban a magyar tejtermelőket csak a támogatások tartják életben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw2, 2016.01.27 11:57

Szerintem szinte minden élelmiszerét, és csökkenteni, nem emelni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html