A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete (MKKE) a napokban úgy nyilatkozott, hogy véleménye szerint néhány önkormányzat összehangolt támadást indított a könyvkiadók ellen, miután egy minisztériumi főosztályvezetői állásfoglalásra hivatkozva a könyvet termék helyett szolgáltatássá minősítik, amelyre alapozva mulasztási bírsággal sújtják a kiadókat. A különbség markáns: a terméken 5, a szolgáltatáson 27 százalék az áfa.

Az iparűzési adó beszedésére jogosult önkormányzatok úgy veszik, hogy a könyv, mint szolgáltatás, értéke nem vonható le a könyvkiadók iparűzési adóalapjából, ha ezt egy kiadó mégis megteszi, akkor az ellenőrzés adóhiányt állapít meg - és jön a büntetés. (Erről bővebben itt olvashat.)

Az NGM az MKKE által felvetett problémára reagálva viszont közölte: a könyvkiadókra vonatkozó adózási szabályok egyértelműek, a jogszabályok helyes értelmezését több évtizede változatlan joggyakorlat és a bírói gyakorlat is segíti.

"A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke arra használja a sajtót, hogy saját kiadójának az ügye kedvező elbírálásban részesüljön - tudva azt, hogy konkrét ügyben az adótitok szigorú rendelkezései miatt egyetlen hatóság sem szólalhat meg" - állítja az NGM.

Az iparűzési adóbevallást az illetékes önkormányzatnál kell benyújtani. Azt, hogy a bevallásban foglaltak a hatályos szabályoknak és a valóságnak megfelelnek nem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, hanem az önkormányzati adóhatóság revizorai ellenőrzik - hangsúlyozta a szaktárca, amely szerint a szabályozás egyértelmű, az iparűzési adó megállapításánál a számviteli törvény bír relevanciával.

Annak számviteli megítélése pedig, hogy mi minősül termékértékesítésnek és mi szolgáltatásnyújtásnak több évtizede változatlan, annak nincs semmi jelentősége, hogy mi az ügylet áfa-beli megítélése - olvasható az NGM közleményében.