Adózás 2017: jön a szigor, "bizalmatlanabb" lesz a NAV

Még jobban körmére néznének az adóelkerülőknek, szigorúbb lesz az adózói minősítés, módosulnak a bejelentési szabályok, új adatszolgáltatási kötelezettségek, keményebb bírságok: egyebek között ezek az új jogintézményeket is felvonultató adóeljárási törvény kormány által javasolt módosításai - hívja fel a figyelmet az Adózóna.hu.
Napi.hu, 2016. november 3. csütörtök, 15:41
Fotó: Stocksnap

Jövőre kevesebb lehet a megbízható adózók száma. Bővül ugyanis a feltételek köre. Csak a tényleges gazdasági tevékenységet folytató, a tárgyévben pozitív adóteljesítménnyel rendelkező adózók kaphatnak megbízható minősítést. A módosítás ezzel kizárná az alvócégeket ebből a kedvezményeket biztosító intézményből - olvasható a portálon.

Aki azonban 2017-ben is megbízható adózónak minősül, több és nagyobb kedvezményre számíthat. A megbízható adózók már 1,5 millió forint nettó adótartozásig kérhetnek évi egy alkalommal 12 hónapra pótlékmentesen fizetési könnyítést. Kikerül tehát a törvényből a kérelmező adótartozásának minimum értéke - ami most 10 ezer forint -, valamint jelentősen megemelkedik a maximum érték, ami jelenleg 500 ezer forint. Továbbá a javasolt szöveg szerint már nem kizárólag részletfizetés kérhető majd, hanem fizetési könnyítés, ami azt jelenti, hogy a részletfizetés helyett halasztás is igényelhető.

Fontos azonban, hogy a jövőben megszűnik az adóhatóság negyedévenkénti felhívása az automatikus részletfizetési kedvezmény lehetőségére vonatkozóan. A megbízható adózóknak is még nagyobb odafigyeléssel és rendszerességgel lesz ajánlott ellenőrizni az adófolyószámlájukat - hívják fel a figyelmet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nitro, 2016.11.04 19:58

@Gyalogos: Mert az egyik mosoda a másik meg nem. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Gyalogos, 2016.11.04 18:46

Miért ért van különbség, kézműves termék készítése, és az önkiszolgáló autómosók között az adózásban?
Kézműves termék eladásához vállalkozói kell, és nyugtát kell adni!
Addig az önkiszolgáló autómosónál nem adnak nyugtát?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html