Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat közleményében ismerteti, a gépjárműadóról szóló törvény szerint két esetben kell a gépkocsi után cégautóadót fizetni: ha az autó nem magánszemély tulajdonában áll, illetve, ha el akarják számolni a felmerült költségeket. Főszabály szerint az adó alanya a személygépkocsi tulajdonosa, ha pedig az autó nem szerepel a nyilvántartásban, akkor az, aki a gépkocsi után költséget számol el.

Az adó mértéke függ a gépjármű környezetvédelmi besorolásától és teljesítményétől is.

A közölték, a törvény szerint a hatósági nyilvántartásban nem szereplő gépkocsi után az adókötelezettség annak a hónapnak az első napján keletkezik, amelyet megelőző hónapban a személygépkocsi után költséget számoltak el. Az adókötelezettség viszont megszűnik annak a hónapnak az utolsó napján, amelyben az adóalany utoljára számolt el költséget.

A Mazars szerint ez a szabály azért furcsa, mert alkalmi bérlések esetén, például ha szeptember 1. és 30. között bérelnek külföldön autót, az adókötelezettség október 1-jén keletkezik, de szeptember utolsó napjával már meg is szűnik. Ha azonban szeptember 30. és október 2. között bérlik az autót, akkor a teljes október is adóköteles lesz.

Bár az ellentmondásos jogszabályszöveg jogvita alapjául is szolgálhatna, az adózó valószínűleg jobban jár, ha a törvényalkotó szándékából kiindulva az összes, ráfordítással érintett hónapra megfizeti a cégautóadót - írja közleményében a Mazars.