A kormány kihelyezett ülésén hétfőn és kedden tárgyal a költségvetésből az idén hiányzó 100 milliárdos "lyuk" eltüntetéséhez szükséges intézkedésekről - mondta el Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a miniszterelnök és 11 közgazdász megbeszélését követően kérdésre válaszolva. A kormány ekkor tárgyalja második olvasatban a jövő évi költségvetést.

Az egyeztetésen részt vett Járai Zsigmond, Csaba László, Szász Károly, Auth Henrik, Bod Péter Ákos, Hamecz István, Barcza György, Töröcskei István, Szapáry György, Sóós Lőrinc és Arnold Mihály. E grémium a jövőben havonta találkozik. Egyetértés volt abban a résztvevők között, hogy az euróválság újabb szakaszában vagyunk - amely komoly veszélyeket rejt a magyar gazdaság számára -, annak ellenére, hogy a Magyarország nincs közvetlenül veszélyzónában - mondta Matolcsy György.

A gazdasági miniszter szerint ugyanakkor a hatalmas államadósság miatt, ami szerinte 2002 után halmozódott fel, sebezhető az ország. A válság nem múlik el hónapok alatt - az évekig (akár 8-10 évig) is elhúzódhat. A résztvevők szerint Magyarországot meg kell védeni ezen hatásoktól.

Így látta Bod Péter Ákos

Az volt a benyomásom, hogy a találkozót a miniszterelnök kérésére Járai Zsigmond volt jegybankelnök szervezte meg, aki a miniszterelnökkel együtt érkezett - mondta el benyomásait az egyeztetés egyik résztvevője, Bod Péter Ákos. A volt jegybankelnök a három órás találkozót hasznos és nyitott beszélgetésként jellemezte, ahol a kormányfő "nem osztott meg hadititkokat, hanem kérdéseket tett fel és jegyzetelt" - írta az Index.

Orbán többek között kíváncsi volt az amerikai-, az európai- és a magyar gazdaság általános kilátásaira, érdekelte, hogy a közgazdászok hogyan látják a hazai növekedési lehetőségeket, a fogyasztás és a megtakarítások illetve a kisvállalkozások helyzetét.

Bod Péter szerint 2-3 résztvevő elmondta, köztük ő is, hogy az egykulcsos adó eddig nem váltotta be a hozzá fűzött növekedési reményeket. Bár a KSH képviselője megerősítette, hogy 43 munkahely keletkezett egy év alatt, azt azonban többen szóvá tették - amit Matolcsy György sajtótájékoztatóján már nem említett -, hogy "ez azért egy kicsi szám, eredménynek elég sovány", különösen úgy, hogy milyen gazdaságpolitikai erőfeszítések történtek annak érdekében, hogy ennél több munkahely legyen.

Bod Péter szerint az egyeztetés apropója azok a kormányt érő, jobboldalról érkező kritikák lehettek, melyek szerint a miniszterelnök és köre nem hallgatja meg a szűkebb szakértői holdudvarát sem. A párbeszéd a tervek szerint folytatódik, a kormányfő utalt arra, hogy egy hónap múlva szeretne újból beszélgetni a közgadászokkal.

Matolcsy szerint folytatni kell az adósságcsökkentést, folytatni kell az ország megújítását, a Széll Kálmán tervet. Ennek keretében a bürokrácialeépítési programot említette. A miniszter szerint a 2011-es költségvetésben levő százmilliárdos lyukat rendezni kell, és tartani kell a három százalékos hiánycélt - mindezt megszorítások nélkül. A szakértők óvták a kormányt az arányos adórendszer megváltoztatásától, az adók - különösen a jövedelemadók emeléséről. Matolcsy szerint a szakértők azt is elutasították, hogy visszaforduljon a 16 százalékos egykulcsos adó koncepciójától - ez nem is szándéka a kormánynak.

Az idei száz milliárd forintos intézkedések között a kormány az adóbeszedés hatékonyságát kívánja növelni - válaszolta egy kérdésre Matolcsy. A költségvetési lyukak betömésére a közgazdászok konkrét javaslatokat nem fogalmaztak meg, de arra kértük őket, hogy a következő havi tárgyalásokon álljanak elő ezekkel - mondta Matolcsy, hozzátéve, hogy az egységes 16 százalékos adókulcsot résztvevők mindegyike támogatta.

Matolcsy szerint a magyar gazdaság a fordulóponton áll - a fogyasztása már nem csökken - ez többek közt a reálhozamok kifizetésének következménye.

A kormányfő nyilatkozatai alapján ugyanakkor várható, hogy tovább faragják a közszféra létszámát és megadóztatják a fogyasztást - az ezzel foglalkozó cikkünk itt olvasható.