Alaposan megemelték a bioüzemanyag adóját

Emelkedik az E85-ös bioüzemanyag jövedéki adója, méghozzá - a KDNP-s Aradszki András javaslatára - a kormány által indítványozottnál nagyobb mértékben.
NAPI, 2011. július 5. kedd, 10:18
Fotó:

A bioüzemanyag utáni adó mértéke literenként 40 forint lesz az eredetileg tervezett 12 forint helyett. A kereszténydemokrata politikus ezt azzal indokolta: az eddigi adókedvezmény túlzott támogatást biztosítana a bioüzemanyagnak, és ezzel sértené a versenysemlegesség követelményét.

A törvényjavaslathoz még a zárószavazás előtt olyan módosító indítványt nyújtott be a fideszes L.Simon László, amellyel jelentősen csökkentette volna a bioetanol jövedéki adóját a javaslatban szereplőhöz képest. A törvényjavaslat szerint az E85 üzemanyag adója kiszámításánál meg kell határozni a bioetanol és az egyéb összetevő arányát, majd a bioetanol részarányát meg kell szorozni ezer literenként 40 ezer forinttal. L. Simon László ezt a szorzót csökkentette volna 26 ezerre.

A kormány eredeti javaslatában még csak 12 ezer forint szerepelt szorzóként, ezt azonban az adóbevételek növelésének indokával 40 ezer forintra módosították.

Indoklásában a fideszes képviselő kifejti: a módosító javaslat úgy állapítja meg az adózási kedvezmény mértékét, hogy az ne vessen fel túlkompenzálási aggályokat, de kedvezőbben szabályozza a bioetanol piaci árát, tekintve, hogy rendkívül fontos a zöld energiahordozók támogatása és piaci részesedésének biztosítása. Az E85-ös üzemanyag a Szabadegyházán működő Hungrana Kft . terméke, amelynek a piacon maradása számos helyi munkahely megóvásához járul hozzá - fűzte hozzá a képviselő.

Szakmai szervezetek és az ellenzék részéről erőteljes kritikát kapott az új szabályozás, mondván, az ellehetetleníti az ágazatot és szembemegy az energiapolitikai célkitűzésekkel is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.07.05 10:34

nagyon helyes ugyanis semmivel nem zöldebb a szántóföldön megtermelt üzemanyag mint az olajból nyert.. mindkét esetben széndioxid kibocsájtása történik a légkörbe.. ez ennyire egyszerü.... akkor lenne a bioüzemanyag zöld ha nem kerülne széndioxid a légkörbe sem a gyártás sem az elégetés során.. (pl. atomerömüben előállított árammal hidrogén termelése vízből majd a hidrogén üzemanyag cellában történő elégetése vizzé nevezhető környezetbarátnak )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html