A bioüzemanyag utáni adó mértéke literenként 40 forint lesz az eredetileg tervezett 12 forint helyett. A kereszténydemokrata politikus ezt azzal indokolta: az eddigi adókedvezmény túlzott támogatást biztosítana a bioüzemanyagnak, és ezzel sértené a versenysemlegesség követelményét.

A törvényjavaslathoz még a zárószavazás előtt olyan módosító indítványt nyújtott be a fideszes L.Simon László, amellyel jelentősen csökkentette volna a bioetanol jövedéki adóját a javaslatban szereplőhöz képest. A törvényjavaslat szerint az E85 üzemanyag adója kiszámításánál meg kell határozni a bioetanol és az egyéb összetevő arányát, majd a bioetanol részarányát meg kell szorozni ezer literenként 40 ezer forinttal. L. Simon László ezt a szorzót csökkentette volna 26 ezerre.

A kormány eredeti javaslatában még csak 12 ezer forint szerepelt szorzóként, ezt azonban az adóbevételek növelésének indokával 40 ezer forintra módosították.

Indoklásában a fideszes képviselő kifejti: a módosító javaslat úgy állapítja meg az adózási kedvezmény mértékét, hogy az ne vessen fel túlkompenzálási aggályokat, de kedvezőbben szabályozza a bioetanol piaci árát, tekintve, hogy rendkívül fontos a zöld energiahordozók támogatása és piaci részesedésének biztosítása. Az E85-ös üzemanyag a Szabadegyházán működő Hungrana Kft . terméke, amelynek a piacon maradása számos helyi munkahely megóvásához járul hozzá - fűzte hozzá a képviselő.

Szakmai szervezetek és az ellenzék részéről erőteljes kritikát kapott az új szabályozás, mondván, az ellehetetleníti az ágazatot és szembemegy az energiapolitikai célkitűzésekkel is.