Csak a tizedik perctől kezd el ketyegni, és személyenként nem lehet több 700 forintnál havonta a júliustól bevezetendő telefonadó - közölte a kormánypártok szerdai frakcióülésén Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Origo.hu információi szerint. Matolcsy a saját nagymamája példájával érzékeltette, miért van szükség a tízperces kedvezményre: állítása szerint nagymamája nem telefonál havonta tíz percnél többet, sokszor inkább megvárja, hogy gyerekei, unokái hívják őt. Matolcsy szerint sokan vannak úgy, mint az ő nagymamája, felmérések igazolják, hogy a beszélgetések túlnyomó része tíz percnél rövidebb.

Az MTI értesülése szerint értesítették a távközlési szolgáltatókat a legújabb telefonadó-elképzelésekről: az adó mindenképpen percalapú lesz, és augusztus végétől akarják bevezetni. A szolgáltatóktól most azt kérik, készítsenek egy listát arról, előfizetőiknek milyen telefonálási szokásaik vannak. A távirati iroda által megkérdezett szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a miniszter által vázolt konstrukció a tehetősebbeknek kedvezhet, mert az is csak 700 forint adót fizetne, aki 20-40 ezer forintért telefonál havonta.

Az újabb variáció szintén nagy terhet róna a szolgáltatókra, hiszen az informatikai rendszerüket jelentősen fejleszteniük kell ahhoz, hogy ez az adó beszedhető legyen. A kormány és a szolgáltatók képviselői között minderről pénteken lesz újabb egyeztetés. Korábban több távközlési cég amellett tört lándzsát, hogy előfizetőalapú legyen az adó, míg mások inkább forgalmi alapút szeretnének. Egy harmadik álláspont szerint mindenki akkor járna jól, ha az adót a havidíjba építenék be.

Az Origo.hu úgy tudja, szerdán Orbán Viktor bő egyórás értékelést adott a frakcióknak a Széll Kálmán-terv 2.0-nak keresztelt konvergenciaprogram elemeiről. A miniszterelnök azt mondta, hogy az abban foglaltak megvalósítása nemcsak ahhoz vezet, hogy Brüsszel leállítja a Magyarország ellen indított túlzottdeficit-eljárást, hanem a 2013-as költségvetés is rendben lesz. Ebből a szempontból is jó lesz a konvergenciaprogram, amely idén 150, jövőre 600 milliárd forintos költségvetési kiigazítást rejt, indokolta a kormányfő.