Az EB ellenzi a lengyel kisker különadót

Az Európai Bizottság (EB) bírálta a lengyel kormány által közzétett, a progresszív kiskereskedelmi különadó bevezetéséről szóló törvénytervezetet, azzal érvelve, hogy ez sérti az uniós alapszerződés vonatkozó előírásait - mondta Pawel Szalamacha lengyel pénzügyminiszter szerdai sajtóértekezletén.
MTI-Eco, 2016. február 10. szerda, 21:32

A január végén ismertetett törvénytervezet szerint a különadó progresszív, háromkulcsos lenne, a legnagyobb terheket a hétvégi árusításra róna, és az idén mintegy 0,45 milliárd eurónak megfelelő költségvetési bevételt hozna. A 300 millió zlotynál, mintegy 67 millió eurónál alacsonyabb bevételű cégeket 0,7 százalékos különadó terhelné. Az ennél magasabb bevételeket 1,3 százalékos adókulcs szerint adóztatnák meg. A szombaton, vasárnap és a munkaszüneti napokon folytatott árusítást pedig 1,9 százalékos kulcs terhelné. Az adómentes bevételi küszöb havi nettó 1,5 millió zlotyt tenne ki.

Szalamacha a sajtóértekezleten elmondta: a lengyel fogyasztóvédelmi hivatalhoz néhány nappal ezelőtt beérkezett levélben az EB "egyértelműen megtámadta" a növekvő adókulcs koncepcióját, "azt állítva többek között, hogy ezek kirekesztőek és aránytalanok, és hogy sértik az uniós alapszerződés vonatkozó cikkét".

Ezzel nem értünk egyet - tiltakozott Szalamacha, kifejtve, hogy a jogszabály szerzői "úgy építették fel az adót, hogy eltérjen a magyarországitól". A lengyel pénzügyminiszter ezzel vélhetően a korábban a sávos adókulcsok alapján megállapított magyar élelmiszerlánc-felügyeleti díjra utalt, amelyet tavaly nyáron brüsszeli döntés nyomán az eredeti, egykulcsos mértékre kellett visszaállítani.

Szalamacha úgy értékelte: a bizottsági levelében kifejtett álláspont "csak az EB hiperaktivitásáról" tanúskodik, valamint arról, hogy a testület "a hatásköre kibővítésére törekszik, és abban is dönteni szeretne, amiben a tagállamok illetékesek".

A pénzügyminiszter szerint Lengyelország február végéig válaszol az EB levelére.

A kiskereskedelmi különadót a tervek szerint márciustól vezetnék be Lengyelországban. Mateusz Morawieck kormányfőhelyettes és fejlesztési miniszter azonban a szerdai sajtóértekezleten elmondta: "nem kell túlzottan sietni", mivel "az olyan nehéz ügyben, mint amilyen az adó optimális formájának megállapítása" kompromisszumra van szükség.

Az adó jelenleg tervezett formája miatt azok a nagy kereskedelmi láncokkal versenyezni próbáló lengyel kisvállalkozók is tiltakoztak, akik úgynevezett jogbérleti szerződés (franchise) alapján részesednek egy nagyobb bolthálózatban. Szalamacha ezzel kapcsolatban elmondta: az üzlethálózatok "hibás meghatározását" kerülendő, a konzultációk során figyelembe veszik ezt a Lengyelországban elterjedt vállalkozási formát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lomb, 2016.02.14 13:07

@Warlock: Mit kell fennakadni blamucin?

Ő nem változik! Ő a böszmék hegedőse...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.02.14 11:48

@Warlock:

hej, az én drága felebarátom nem szakít sok időt az ő családjinak, mert nem haggya abban az írkálódást.

valami belső baj bánthattya szegínyt, ki mások nyavajájit a távolból is láttya, de a sajátját nem veszi észre.

Szegíny.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2016.02.14 11:18

@Bulemia: Úristen... mit lehet erre mondani...

Blama, te valószínűleg a fidesznek dolgozol... Nálad jobb troll nem kell, téged olvasva, 2018-ban 7 nyolcaddal győz a fidesz... Te vagy a liberósok igazi lejáratása. Ügyes...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.02.14 10:58

@MLB2014:

Drága jermekem, te jis ojan távoli gyógító lennél, mint mások?

Az ijen távoli gyógyítók szoktak ijen szép, sejtelmes sorokat írni, mint most te, drága jermekem.

Azt nem értem én, drága jermekem, hogy te hol éled az "életed", ha - mingyárt ebédidő a Szent Vasárnap napján, mikor a magyar ember nem vásorlhatik, mert pihenőnapot írt néki elő a Nemesi Kormányzat krisztusi kegyelmet gyakorolván - van tered és lehetőséged arra, hogy a szeretet és megbecsülés keresztény elvét gyakorolván oly sok időt és teret tudol rám, szerencsétlen semmirekellőre szentelni?

Mijért van a te távolbalátó géped békapcsolva? Mijért nézed te ezt az oldalt oly csökönyösen és érzed magadban a vágyat, a felindulást, hogy írjál? Hát neked csak ennyi öröm juta egy napból, amikor kint a mi napunk meleget zsengeti az ifjúi szüveket?

Lépjél ki a Világba, ne rontsad a szemejidet a fehéren vibráló monitorod előtt, idegeskeggy kevesebbet törőggy a családoddal, ha van neked, segitcsé az asszonyodnak a krumpli megpucoválásában, hoyg tizenkettőkor, jó magyar emberhez illendően, házi áládásod után, a húsleves-rántott hús krumplival-hézi sütemény lakmározása elkezdődhessék.

Aggyál hlát a Nemesi Kormányzatnak, hogy ma sem kellett jegyre vásárolnod semmit, nem vették el a hozzáférésedet az idegen találmányhoz, mejen most írhatol vala és még van munkahejed.

Minek töröd okos fejed értelmetlen dolgokon? Alkoss, termejj és a Szent Nemesi Haza előrébb megyen általad.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2014, 2016.02.14 10:45

@Bulemia:
Megfogtad a lényeget. tőled senki nem vár el többet.

Hozod a mindennapos semmirevaló szövegedet.

Itt éled a rosszindulatú semmirekellő életed. Ezek a napi fröcsögések a napod csúcspontjai. Szegény blamuci. Neked ennyi öröm jutott...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html