Durva meglepetés vár a cégvezetőkre - akár 51 százalék is lehet az adóteher

Akár 51 százalékos adóterhet is jelenthet a cégvezetőknek nyújtott felelősségbiztosítás. Az új Polgári Törvénykönyv miatt viszont a cégvezetők nem ússzák meg, ugyanis a jövőben a cég által okozott kárért a vezetők saját vagyonukkal is felelnek.
Napi.hu, 2014. február 12. szerda, 12:18
Fotó: Napi.hu

A március 15-én életbe lépő új Polgári Törvénykönyv jelentősen átalakítja a gazdasági társaságok felelőségét. Az új szabály szerint a vezető tisztségviselők (akkor is, ha munkaviszonyban látják el) a jövőben a társasággal egyetemlegesen felelnek majd a tisztségükkel összefüggésben külső feleknek okozott károkért, a kárt szenvedett harmadik személyekkel szemben - ez a változás mindenképpen a növekvő felelősséget jelent.

A gyakorlatban ez azt eredményezi, hogy ha például egy súlyos környezeti károkat okozó szennyezés vagy például versenyjogi szabályok megszegése esetén bekövetkező kár kérdésében a bíróság kimondja a vállalat felelősségét a károkozásban, az egyetemlegesség, a társaság és a vezető tisztségviselő helytállási kötelezettségét kvázi "egybeforrasztja" - hívja fel a figyelmet a PMX Consulting Goup Kft közleménye.

Ilyen helyzetekben az új Ptk. alapján a károsultak most már nem csupán a társaság, hanem az ügyvezetést ellátó magánszemélyek ellen - természetesen a megfelelő jogorvoslati eljárásokon keresztül - közvetlenül is érvényesíthetik az akár milliárdos összegekre rúgó kártérítési igényüket. A vezető tisztség elvállalása kapcsán várhatóan az eddigieknél sokkal kritikusabb kérdéssé válik, hogy a társaság biztosítja-e az ügyvezetés jogi- és pénzügyi védelmét a harmadik felek igénye ellen például felelősségbiztosítással, mint egy kézenfekvő megoldással, ami viszont új adókérdéseket vett fel - mondta Szalai János PMX Consulting Kft. partnere.

Az ilyen helyzetekre, ezen megnövekedett kockázatot kezelésére szolgáló felelősségbiztosítások természetesen megköthetőek a magánszemély vezető tisztségviselő által, de talán tipikusabbnak tekinthető az, amikor a gazdasági társaság köt felelősségbiztosítási szerződést a vezető tisztségviselője javára. Természetesen olyan komplex biztosítási termékek is léteznek, amelyekben a biztosítói kárviselés kiterjed mind a társaság mind a vezető tisztségviselő felelősségére. Mivel főszabályként csak akkor nem adóköteles a társaság által fizettet biztosítási díj, ha kizárólag a díjat fizető gazdasági társaság kártérítési felelősségi körébe tartozó kockázat elhárítására kötött biztosításról van szó, így a menedzserek javára kötött felelősségbiztosítások díja esetében bizony komoly adókötelezettség merülhet fel - mondta az adótanácsadó.

Ugyanis az szja-törvény értelmében a magánszemély minden jövedelme adóköteles, s jövedelem képződhet a magánszemély által bármely jogcímen és bármely formában, pénzben, készpénz-helyettesítő eszközben és/vagy nem pénzben mástól megszerzett vagyoni érték esetében is. Az adókötelezettség pedig az esettől függően többféle lehet. A cég által a vezetője javára fizetett felelősségbiztosítási díj adózhat kvázi munkabérként vagy úgynevezett kifizetői adóteher melletti juttatásként is. De akármelyik esetről is beszéljünk jelentős - 51 százalékot - elérő vagy azt is jóval meghaladó adóterhelésről lehet szó. Ugyanakkor a társasági adótörvény vonatkozó szabályai szerint ezen vezető tisztségviselő javára kötött biztosítások díjai a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült, elismert költségnek minősülnek - mondta Szalai János.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ingyen, 2014.02.12 13:10

helyes.

kósának, szijjártónak vagyonukkal kell felelniük a 2010-es ft esésért.
matolcsy a vagyonával feleljen a manyup pénzek ellopásáért.
orbán a vagyonával feleljen paksért.
lázár vagyonából kárpótoljuk a trafikkárosultakat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tacitus, 2014.02.12 13:02

@jobbajobb:

HEEEEEJ ember. Egyszer egyett értünk.

Kiváncsi vagyok ez az orbáni emberekre is vonatkozik majd. Ne hogy Schleht Csaba módon mennyen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.02.12 12:22

24 éves késés !!!...de mindegy ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html