Egy németországi méntelepre költözik Overdose. Az elmúlt hét végén hivatalosan is elbúcsúztatott csodaparipa pályája során 50 millió forintos bevételt hozott tulajdonosainak - mondta el Mikóczy Zoltán a Digitévé sportműsorában. Ennél azonban jóval magasabbak voltak a kiadások - vélhetően ez eredményezte, hogy az Overdose Vagyonkezelő Kft. évek óta veszteséggel zárt. A cég, amelyet Mikóczy alapított, három évvel ezelőtt öt magyar céggel bővült ki. A Mol Nyrt., az OTP Bank Nyrt., a Közgép Zrt., az Euroinvest Zrt.és a CIG Pannónia Nyrt. egyenként 40-40 millió forinttal szálltak be a cégbe, s így ötven százalékos résztulajdonhoz jutottak.

A cégnek mindenképpen megérte ez a befektetés - mondta el a Napi.hu kérdésére Horváth Béla, a CIG Pannónia biztosító idén távozott elnöke - hiszen így biztosítónk a legjelentősebb magyar cégek társa lett. Hasonlóképpen nyilatkozott az Euroinvest befektetéséről Nyúl Sándor, Demján Sándor cégcsoportjának vezetője. Kérdésünkre kifejtette azt is, hogy amíg az Overdose a költségeket meghaladó bevételt produkál, nincs szándékukban kilépni a befektetők köréből. Erre pedig úgy tűnik jó esély kínálkozik, hiszen Overdose eladása fedezőménként is jelentős bevételt generálhat.

Sikereinek csúcsán 2009-ben 8 millió dollárt, azaz 1,7 milliárd forintot kínáltak a paripáért, de fedezőménként is érkezett már ajánlat a lóra Írországból és Franciaországból is. Overdose értékét utódainak képességei határozzák majd meg. Így Mikóczy szerint legkorábban 2018-ban - ekkor lesznek háromévesek utódai - várható magasabb ajánlat a ménre.

Adatokért, nagyításért kattintson az ábrára!

A Céginfo.hu adatai szerint az Overdose Vagyonkezelő Kft.-t 2010 januárjában hozta létre a lovat vásárló, szlovákiai lakosú Mikóczy Zoltán 1,5 milliárd forint jegyzett tőkével. A cégbe 2010 márciusában szállt be az öt magyar vállalat (Mol, OTP, CIG, Közgép, Euroinvest) 10-10 százalékos részesedést szerezve, Mikóczy 50 százalékos tulajdonos maradt. A vagyonkezelő tevékenységet nem folytatott, árbevétele nem volt, vesztesége az értékcsökkenésből adódik, 2010-ben 207 millió, míg 2011-ben és 2012-ben 217-217 milliós veszteséget könyveltek el az év végén. A cég saját tőkéje 1,5 milliárdról 2012 végére - papíron - 858 millió forintra csökkent.