Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy németországi méntelepre költözik Overdose. Az elmúlt hét végén hivatalosan is elbúcsúztatott csodaparipa pályája során 50 millió forintos bevételt hozott tulajdonosainak - mondta el Mikóczy Zoltán a Digitévé sportműsorában. Ennél azonban jóval magasabbak voltak a kiadások - vélhetően ez eredményezte, hogy az Overdose Vagyonkezelő Kft. évek óta veszteséggel zárt. A cég, amelyet Mikóczy alapított, három évvel ezelőtt öt magyar céggel bővült ki. A Mol Nyrt., az OTP Bank Nyrt., a Közgép Zrt., az Euroinvest Zrt.és a CIG Pannónia Nyrt. egyenként 40-40 millió forinttal szálltak be a cégbe, s így ötven százalékos résztulajdonhoz jutottak.

A cégnek mindenképpen megérte ez a befektetés - mondta el a Napi.hu kérdésére Horváth Béla, a CIG Pannónia biztosító idén távozott elnöke - hiszen így biztosítónk a legjelentősebb magyar cégek társa lett. Hasonlóképpen nyilatkozott az Euroinvest befektetéséről Nyúl Sándor, Demján Sándor cégcsoportjának vezetője. Kérdésünkre kifejtette azt is, hogy amíg az Overdose a költségeket meghaladó bevételt produkál, nincs szándékukban kilépni a befektetők köréből. Erre pedig úgy tűnik jó esély kínálkozik, hiszen Overdose eladása fedezőménként is jelentős bevételt generálhat.

Sikereinek csúcsán 2009-ben 8 millió dollárt, azaz 1,7 milliárd forintot kínáltak a paripáért, de fedezőménként is érkezett már ajánlat a lóra Írországból és Franciaországból is. Overdose értékét utódainak képességei határozzák majd meg. Így Mikóczy szerint legkorábban 2018-ban - ekkor lesznek háromévesek utódai - várható magasabb ajánlat a ménre.

Adatokért, nagyításért kattintson az ábrára!

A Céginfo.hu adatai szerint az Overdose Vagyonkezelő Kft.-t 2010 januárjában hozta létre a lovat vásárló, szlovákiai lakosú Mikóczy Zoltán 1,5 milliárd forint jegyzett tőkével. A cégbe 2010 márciusában szállt be az öt magyar vállalat (Mol, OTP, CIG, Közgép, Euroinvest) 10-10 százalékos részesedést szerezve, Mikóczy 50 százalékos tulajdonos maradt. A vagyonkezelő tevékenységet nem folytatott, árbevétele nem volt, vesztesége az értékcsökkenésből adódik, 2010-ben 207 millió, míg 2011-ben és 2012-ben 217-217 milliós veszteséget könyveltek el az év végén. A cég saját tőkéje 1,5 milliárdról 2012 végére - papíron - 858 millió forintra csökkent.