Szatmáry Kristóf kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos szerint tavasszal újabb olyan intézkedésről dönthet a kormány, mely a nagy forgalmú áruházláncok számára az eddiginél arányosabb közteherviselést ír elő.

Ehhez a lengyelországi kiskereskedelemben tervezett különadó bevezetése mutathat példát, melyet a magyar kormányéhoz hasonló elvek mentén a kisebb vállalkozások érdekében a piaci átrendeződés ösztönzésére vezetnek be. Így a biztos szerint újabb adónem, vagy díjfizetési kötelezettség jöhet.

Még azt sem tudni mit terveznek

Magyarország esetében a korábban sávos adókulcsok alapján megállapított élelmiszerlánc-felügyeleti díjat azért kellett tavaly visszaállítani az eredeti, egykulcsos mértékre, mert Brüsszel elutasít minden, progresszív adózáson alapuló közterhet. Szatmáry szerint ez a lengyel elképzelések kapcsán is várható.

A fő kérdés az a miniszteri biztos szerint, hogy a lengyelek megtalálják-e a progresszív adózásnak azt a módját, amely Magyarországon is bevezethető lehet.

A lengyel kiskereskedelmi adó még csak a tervezet nyilvánosságra hozatalánál tart, a jogalkotásban döntés még nem született. Magyar jogszabálytervezet sem ismert újabb elképzelésről - reagált a biztos szavaira az OKSZ.

A magyar progresszív adókat eddig elkaszálták

A 2011-2013 közötti magyar kiskereskedelmi különadót 500 millió forint árbevétel felett már fizetni kellett. Évi 30 milliárd forint volt, aminek zömét a legnagyobb nemzetközi áruházláncok fizették. A magyar kormány 2013 végén a különadót kivezette.

A magyar reklámadót 2015-ben brüsszeli döntésre át kellett alakítani, de úgy, hogy az adómentesség határa 500 millió forint helyett 100 millió forint lett.

Az élelmiszerlánc felügyeleti díj esetében a jelenlegi kulcs újra egy ezrelék (a kormány 3 ezreléket tervez továbbra is a nagy áruházakra, de ehhez Brüsszel hozzájárulása kellene).

A korábban megszellőztetett létszámkvóta-javaslatról egyelőre nincs hír.

Az EU azt nem engedi, hogy egy adóval bármely tagországban hátrányosan megkülönböztessék a külföldi befektetőket - fogalmazott az OKSZ.