A személyi jövedelemadóról szóló (szja) törvény számos adómentességet biztosít a diák-, az amatőr és a versenysportolók számára.

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló (ekho) törvény pedig lehetővé teszi, hogy a hivatásos sportolók és a sporttal kapcsolatos meghatározott tevékenységet hivatásszerűen folytató magánszemélyek és foglalkoztatóik az általános szabályoktól eltérő, egyszerűbb módon és kedvezményesen fizethessék a közterheket - írja az adózási portál.

Az olimpiai játékokon, a világbajnokságon, az Európa-bajnokságon, a speciális világjátékon (paralimpia) vagy a Heraklész-program (nemzeti utánpótlás-nevelés) keretében való versenyzést, illetve az arra történő közvetlen felkészülést szolgáló ilyen juttatások a sportoló 30 napnál hosszabb folyamatos elszállásolása (szállodai elhelyezése) esetén is adómentesek.

Ugyancsak adómentes az olimpiai játékokon és a fogyatékos sportolók világjátékán (Paralimpia, Siketlimpia, Speciális Olimpia, Szervátültetettek Világjátéka) szerzett 1-6. helyezéshez kapcsolódó érem, trófea tárgyiasult formája, valamint összeghatártól függetlenül a sportversenyen vagy sportvetélkedőn nyert érem, serleg, trófea.