Étkezési utalvánnyal kompenzálható a nettó bércsökkenés

Az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) szerint étkezési utalvánnyal kisebb munkáltatói teherrel kompenzálható a nettó bérek 2014-ig tartó csökkenése. Ez a belgazdaságra is kedvező hatást gyakorolhat, ugyanis fogyasztást generál, ráadásul a hazai vállalkozásoknak teremt többletbevételt.
MTI-Eco, 2011. június 29. szerda, 17:10
Fotó: Napi.hu

A Széll Kálmán Terv alapján az adójóváírás megszűnik, a szuperbruttó kivezetése pedig az esetek túlnyomó többségében nem tudja ezt a hatást ellensúlyozni. Hatékony és valós megoldást a bércsökkenés kompenzációjára az étkezési utalvány nyújthat: míg 18 ezer forint értékű étkezési utalvány teljes munkáltatói költsége 21 ezer forint, ha ezt a bérbe építenék be, 10 368 forint nettó összeget kapna a munkavállaló - mondta Bessenyey Bálint, az EUFE igazgatója a szervezet háttérbeszélgetésén.

A szuperbruttó kivezetése 80-90 milliárd forint többletet hagyna a munkavállalóknál, azonban az adójóváírás kivezetése 140-180 milliárd forinttal csökkenti a nettó béreket. Ahhoz, hogy ezt az összességében 60 és 90 milliárd forint közötti csökkenést a munkáltatók bérben kompenzálják, 120-180 milliárd forintot kellene bérnövelésre fordítaniuk. Az étkezési utalványok juttatásával 70-100 milliárd forint ráfordítással lehetne ellensúlyozni az alkalmazottak nettó bércsökkenését az egyesület szerint.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke (MSZOSZ) szerint jelentős reálkereset-csökkenés várható. Az alsóbb kategóriákban (minimálbér, bérminimum) megtörtént az adórendszerbeli változások hatásának kompenzációja, a többi kategóriában azonban problémák vannak. A Széll Kálmán Terv további jövedelemcsökkentő tényezőket tartalmaz, amelyeknek a kompenzációjáról nincs szó, s az infláció is nagy nyomást jelent.

A helyi szinteken a nettó bérről tárgyalnak a szakszervezetek, ezért a béren kívüli juttatásoknak, amelyek beleszámítanak a nettó jövedelembe, még nagyobb szerepük lesz - tette hozzá Pataky. Úgy vélekedett, hogy két lehetőség van: rábírni a munkáltatókat arra, hogy továbbra is adjanak - esetleg nagyobb értékben - étkezési utalványokat, most ugyanis a legjobb esetben fele részben használják ki a lehetőségeket. A másik lehetőséget az adókedvezmény növelésében, illetve a régi rendszerhez visszatérésben látja, amikor ez a juttatási forma még nem volt adóköteles jövedelem.

A GDP az idén már közelíti az öt évvel ezelőtti szintet, de a nettó reálkeresetek és különösen a lakossági fogyasztás szintje még számottevően elmarad attól. Ha volt is túlfogyasztás, mára megszűnt - mondta Bartha Attila, a Kopint-Tárki kutatási igazgatója. A súlyos törlesztési terhek egyre jobban korlátozzák a lakosság fogyasztási képességét, a magán-nyugdíjpénztári reálhozamok kifizetése mérsékelten hat a fogyasztásra a kutató szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2011.07.04 23:06

@megalodon: Visszatérve a cikkre,mindegy csak kapjak valamit.Nekem már így is van OTP kajajegyem.Ez is járható.Dolgozhatok,zsírért,cukorért,dohányért,tojásért.Tiszta háború utáni évek!Pedig még nem is lőttek,legfeljebb nekünk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.07.04 22:16

@Zodiakus: majd ha nem kell éveket várni egy májátültetésre akkor iszom kannás bort...addig elég kockázatos belevágni az alkoholizmusba
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2011.07.04 22:00

@megalodon: Ne igyál benzint!Drága!Inkább kannás bort!Attól úgy fogod látni a jövőt mint a Fidesz!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

razarus, 2011.07.04 21:39

bogar511:
Felteszek onnek egy egyszeru kerdest. Sokkal egyertelmubben. Ki tudja.. hatha tudja valaszt.
Nekem, aki bo masfel evtizede hofeheren dolgozo ado- es jarulekkitermelo/befizeto allampolgar vagyok, miert csokkentette a kormany a nettomat? Mielott valaszolna, felhivom a figyelmet az erintett politikai part, valasztasok elotti egyik hangzatos kampanyigeretere: "Az uj adorendszerrel senki nem jar rosszabbul!"
Maskeppen is felteszem a kerdest: olyan gazdasagi problemakert, amelyeket nem en okoztam (ellenben reszem volt abban, hogy mukodokepes maradt az orszag) miert engem buntetnek nagyobb merteku elvonassal?
Amennyiben valoban azert csokkent a nettom, mert nem nevelek adofizeto, vagy eppen adocsalo-, postarablo-, maffiozo-, pedofil-, sorozatgyilkos-, orszagot elhagyo orvos-, stb utodokat, mert hat ki tudja ezt elore..., akkor "holnaptol" megszunok adofizeto allampolgar lenni. Az jobb lesz az koltsegvetesnek?

A kormanyunk (a legtobb eu orszaggal egyetemben) tevuton jar, ha a szuletesszam novelese a cel.
A mindenkori politikai vezetes (Europa szerte) nem hajlando tudomasul venni azt a tenyt, hogy a szuletesszam erdemi novekedesehez a fiatal/palyakezdo gyermekteleneknek/fuggetleneknek kell biztonsagban erezniuk magukat (maganeletileg ez egzitencialisan egyarant), mert amig ez nincs igy, addig ezek a potencialis szulojelolteknek csak elenyeszo szamu tagja hazasodik es/vagy vallal gyereket. Ezt, mar vagy ot eve egy magyar szocilogusno ismerte fel, es probagalta is (utoljara talan egy eve, az M1-en), eppen csak a mindenkori vezetes nem akarja ezt meghallani.
Szerinte a gyermektelenseg -illetve, az egyre kesobbre tolodo (elso) szules- a kapitalista piacgazdasag alappillerenek szamito teljesitmenykenyszer es a fokozodo emancipacio okozati kovetkezmenye. Ez a jelenseg pedig nagyon veszelyes, mert hosszabb tavon rest uthet a generaciok kozott. Ez az a "generacios lyuk", amit idonkent mar media is a neven mer nevezni. (Szelsoseges velemenyek szerint, a noknek egyaltalan nem volna szabad dolgozniuk ahhoz, hogy megalljon a europai tarsadalmak nepessegcsokkenese, oregedese!)
A temaban sokszor hivatkoznak egy bizonyos Polcz Alaine nevu psziologus es szocilogus, szinglikrol szolo konyvere. Teny, hogy az illeto holgy szakmai karrierje kozben (gyerekpsziologiaban) komoly dolgokat tett le az asztalra, azonban a szinglikrol, es a szinglisegrol, mint jelensegrol irt konyveben egy sor hibas kovetkeztetest von le. (A kritikusai szerint nem volt hajlando targyilagosan kezelni a temat.)

Az Europa szerte mukodo csaladtamogatasi rendszerek hatastalansagara, az evtizedek ota csokkeno es oregedo nepesseg a bizonyitek. Sot, nehany eve nemet kutatok -miutan tanulmanyoztak a francia modellt- bebizonyitottak azt, hogy az Europaban gyakorlatilag egyedulikent novekvo, franciaorszagi szuletesszam sem az igen bokezo (talan legtobbet ado) csaladtamogato rendszernek koszonheto, hanem a tobbsegi muszlim bevandorlok, hagyomanyosan sokgyerekes csaladmodelljenek.
Annakidejen -Europaban egyedulikent- a franciak belattak az egyedulallok "tamogatasanak" a szuksegesseget, es az egyedul elo gyermektelenek (adott jovedelemszint alatt) nemi adokedvezmenyt igenyelhettek, ugyanis nekik nagyobb megterhelest jelent egy onallo haztartast fenntartani.
Miert kell(ene) tamogatni az onallo lakas fenntartasat? Azert, mai modern tarsadalmakban a tartos parkapcsolathoz, illetve a csaladhoz a legjobb esely az onallo lakason keresztul vezet, ugyanis a modern tarsadalomban a nok lenezik a szuleikkel elo ferfiakat, a ferfiak pedig kerulik a szuleikkel elo noket. (A tobbgeneracios csaladmodell mar a multe.)
(Ezt a bo evtizeden at fennallo kedvezmenyt -szakemberek tiltakozasa ellenere- 2008-ban a francia torvenyhozas a vilagvalsag kapcsan megszuntette. )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.07.04 21:31

Ez az egész étkezési utalvány dolog egy komplett marhaság és mindössze azért létezik, mert politikus közgazdászaink gyermekkorukban sokat játszadoztak a gazdálkodj okosan papirpénzeivel... vagy esetleg valaki úgy gondolja, hogy egyeseknek nincs szükségük élelmiszerre és benzint innának vagy a hálozatról töltenék föl magukat és ezt megakadályozandó támogatják az élelmiszerek fogyxasztását.. mekkora hülyeség ez, már rég be kelett volna tenni mindezt az adórendszerbe egy alapkedvezmény formájában, hisz mindenki eszik és mindenkienk megéri ez a kedvezmény.. akkor meg minek kell játékpénzt osztogatni ebben az országban !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html