Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózással és a munkahelyvédelmi akciótervvel kapcsolatos sajtótájékoztatóján a helyettes államtitkár kérdésre válaszolva hozzátette: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mintegy másfélmillió magánszemély bevallásának elkészítésére készült fel idén, 2017-től minden magánszemélynek a NAV készíti el a bevallását.

Az szja-bevallás pillanatnyilag legegyszerűbb módja a bevallási nyilatkozat kitöltése, mert a magánszemélynek csak egy x-et kell tennie a munkáltatótól kapott igazolás megfelelő sorába, amelyet a munkáltató elküld a NAV-hoz - ismertette. Felhívta a figyelmet, hogy a lehetőséggel azok élhetnek, akik 2015-ben kizárólag munkáltatótól szereztek belföldön adóköteles jövedelmet, valamint nem választottak tételes költségelszámolást. Akik adó-, vagy adóalap-csökkentő kedvezményt érvényesítettek, vagy kívánnak érvényesíteni, nem kérhetik az adóhatóságot a bevallás elkészítésére.

Adott azonban a lehetőség azok számára, akik egyszerűsített foglalkoztatásban dolgoznak, és az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekho) fizetőknek is - mondta a helyettes államtitkár. Az ingatlant bérbeadó magánszemélyek sem esnek ki a lehetőségből, azzal a feltétellel, hogy kifizetőnek vagy munkáltatónak adják bérbe lakásukat és nem éri el az egymillió forintot az ebből származó jövedelmük - emelte ki Tamásné Czinege Csilla.

Ha nincs munkáltatója a magánszemélynek, akkor közvetlenül az adóhatóságnak is küldheti a nyilatkozatot, mivel ennek kötetlen a formája, akár egy levélben is kérheti, hogy a NAV készítse el a bevallást számára. Több munkáltató esetén a magánszemély választ, melyiknek küldi el a bevallási nyilatkozatot - fűzte hozzá.

A magánszemélynek csak akkor kell kapcsolatba lépnie az adóhatósággal, ha fizetési kötelezettsége vagy levonási jogosultsága keletkezett, azaz a munkáltató a szükségesnél több vagy kevesebb adóelőleget vont le - ismertette a helyettes államtitkár.

A korábbi gyakorlatnak megfelelően az egy plusz egy százalék felajánlása a bevallási nyilatkozatot kitöltőknek a rendelkező nyilatkozatot a munkáltatónak vagy az adóhatóságnak kell eljuttatni.

Pankucsi Zoltán, az NGM adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára elmondta: sikeres a 2013-ban indított, a hátrányos helyzetű munkavállalókat segítő munkahelyvédelmi akcióprogram és annak tavalyi kiterjesztése is. A program kezdete óta csaknem 900 ezer ember után 346 milliárd forintot spóroltak a munkáltatók a szociális hozzájárulási adón keresztül, akik minden évben növekvő mértékben hívták le ezt a kedvezményt.

A legutolsó, tavaly novemberi adatok szerint a program legnagyobb nyertesei az 50 év feletti, nyugdíjhoz közeli munkavállalók, a foglalkoztatók 326 ezernél is több ilyen munkavállaló után vették igénybe a kedvezményt. A második legnagyobb csoport a szakképzetlen munkavállalók, mintegy 300 ezer embernek tudtak segíteni így a munkáltatói terhek csökkentésén keresztül - tette hozzá.

A program kiterjesztésével "jól célzott" a minisztérium Pankucsi Zoltán szerint, több mint 20 ezer embert ért el a mezőgazdasági foglalkoztatottakra kiterjesztett kedvezmény a potenciális 30 ezerből. A helyettes államtitkár kijelentette: az NGM továbbra is fenntartja a munkahelyvédelmi akciótervet, és ha szükség van rá, bővíteni is fogja azt.