Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A felfüggesztés csak a család lakóhelyéül szolgáló ingatlanokra és annak szervesen kapcsolódó részeire vonatkozik (pince, garázs stb.), és kiterjed a szociális lakásprogram keretében birtokolt lakásokra is. Nem kapnak mentességet a júniusi fizetés alól a legfelső kategóriákban sorolt önálló ingatlanok - gyakorlatilag a kastélyok, nagyobb villák - tulajdonosai.

Az IMU a legforróbb kampánytémák közé tartozott az ez év eleji választáson: a régóta létező ingatlanadót még Silvio Berlusconi utolsó kormánya törölte el az első lakásokra, majd Mario Monti szakértői kormánya állította vissza, kicsit más formában, a 20 milliárd eurós megszorító csomag részeként. A Monti-kormány lemondása után Berlusconi azzal kampányolt, hogy győzelme esetén nemcsak újból eltörli a népszerűtlen adót az első lakások után, hanem vissza is fizetteti a tavaly e címen átutalt összegeket. A jobboldal vezére később ennek elfogadásától tette függővé, hogy támogatja-e a nagykoalíciós kormányt, amely így most csak időt nyert a felfüggesztéssel.

Az első lakások után fizetendő adó az ingatlan értékének 0,4-0,76 százaléka, településtől függően (sok kedvezményes levonási lehetőséggel), évi két vagy három részletben kell leróni. Becslések szerint eltörlésével 2,5 milliárd euró eshet ki a büdzséből, ezt a gazdasági miniszter Fabrizio Saccomanni korábbi kijelentései szerint le lehet spórolni a kormányzati szervezetek kiadásain.