Ikotity István azt kérte, az elmúlt öt évre visszamenőleg mutassák be a kaszinózással kapcsolatos statisztikákat, kaszinónként éves bontásban bemutatva a látogatottságot, a bevételeket, az igénybe vett adókedvezményeket és a befizetett játékadót.

Az államtitkár Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter megbízásából adott válaszában ismertette: 2015-ben 1,2 millió hazai és külföldi játékos látogatta a játékkaszinókat. A játékosok által vásárolt értékzsetonok, valamint a pénznyerő automatákon játékjog szerzésére alkalmas pénz (drop) összege 2015-ben 183,6 milliárd forint volt.

A játékkaszinók összesített - a tiszta játékbevételre és a borravaló 50 százalékára kiterjedő - játékadó alapja 2015-ben 27,4 milliárd forintot tett ki. A játékkaszinók összesített számított - koncessziós díj levonása előtti - játékadója 7,4 milliárd forint volt. A játékkaszinók levonható koncessziós díja 4,1 milliárd forint, a játékkaszinók által befizetett koncessziós díj pedig 4,3 milliárd forint volt. A játékkaszinók összesített befizetett - koncessziós díj levonása utáni - játékadója 2015-ben 3,3 milliárd forintot tett ki.

A játékkaszinó-üzemeltetéshez kapcsolódó közvetlen központi költségvetési bevételeket a befizetett koncessziós díj és a befizetett játékadó alapján lehet - az egyéb adó- és egyéb közterhektől függetlenül - megállapítani. A központi költségvetési bevételek növekvő tendenciájú alakulását mutatja, hogy 2011-ben az összesített központi költségvetési bevétel 3,6 milliárd forint volt, amely 2015-ben 7,6 milliárd forintra emelkedett - írja válaszában az államtitkár.