Orbán Viktor a Műegyetemen tartott, a Jövő autója című konferencián hatalmas beruházásnak mondta a zalai tesztpálya-építést, amihez hasonló Magyarország 500 kilométeres körzetében nem található. A pályán egyebek mellett önjáró, tehát vezető nélküli autókat tesztelnek majd mesterséges körülmények között.

Az NGM közleménye szerint a tesztpálya ipari igényekre építve megerősítheti Magyarország hosszú távú versenyképességét és a regionális járműipari pozícióját, növelheti a működőtőke-beáramlást, erősítheti a vállalati-felsőoktatási együttműködést, ezek mellett fenntartható kutatói munkahelyeket teremthet.

A szándéknyilatkozatban foglaltak szerint az aláírók együttműködésre törekszenek az autonóm járművek, az elektromobilitás, az intelligens út-jármű-rendszerek (connected-car), a valós körülmények közötti fogyasztás és emissziómérés (RDE) valamint az aktív biztonsági rendszerek területén.

A nemzetgazdasági miniszteren kívül a szándéknyilatkozatot kézjegyével ellátta Reinitz Zoltán, az Avl Autókut Mérnöki Kft. vezetője, Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, Henning Döll és Keszte Róbert, a Continental Automotive Hungary Kft. vezetői, Mészáros Csaba, az Evopro Kft. vezérigazgatója, Monostori László, az MTA SZTAKI és Ábrahám László, a National Instruments Hungary Kft. igazgatója, Javier González Pareja, a Robert Bosch Kft., Stasztny Péter, az Smr Hungary Bt., Marc de Bastos Eckstein, a Thyssenkrupp Presta Hungary Kft., Aodh Mac Fhionnbhairr, a Tüv Rheinland Intercert Kft., valamint Nagy Tibor, a Zf Hungária Kft. képviseletében.

Günther Oettinger, az Európai Bizottság digitális gazdaságért és társadalomért felelős tagja kiemelte: nagy a tét, a versenyképesség megőrzése forog kockán, ezért Európának élre kell állnia az ipar digitális átalakulásában. A technológiai és a szolgáltató szektor kulcsszerepet játszik a digitalizációban, az informatikai képességek, szoftvertartalom lesz a kritikus része az új ipari forradalomnak. A járműipar is drasztikus változás előtt áll, az önvezető, összekapcsolt autók mutatják, mennyire átfogó fejlődésről van szó, amelyben a gyártóknak, informatikai vállalatoknak, távközlési szolgáltatóknak és szabályozó hatóságoknak kell együttműködniük. A biztos szerint az önvezető autók, autonóm járművek elterjedésének jelentős társadalmi és gazdasági hatása is lesz. Drámaian csökkenhet a közúti balesetek száma és súlyossága, kisebb az esély a dugókra, ezzel csökken a károsanyag-kibocsátás. Ezek a járművek biztonságosabb, gyorsabb, fenntarthatóbb és olcsóbb közlekedést tesznek lehetővé.

A kormány előtt egy olyan előterjesztés van, ami szerint az áfát az internet szolgáltatásoknál 27 százalékról 18 százalékra csökkentenék jövőre. A GDP adatok függvényében 2018 januárjától 5 százalékra csökkentenék az áfát, ami a kormányfő szerint komoly támogatást jelentene az iparágnak.

Orbán Viktor szerint Magyarország a digitalizáció nyertese lehet a közép-európai térséggel együtt, ezért a régió országainak együttműködését szorgalmazta.