Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A svéd állampolgár David Hedqvist hagyományos devizák "Bitcoin" virtuális devizára való át és visszaváltását jelentő szolgáltatásokat kíván nyújtani. Az ügyletek megkezdése előtt D. Hedqvist a svéd adójogi bizottság előzetes állásfoglalását kérte arról, hogy kell e fizetni hozzáadott értékadót (VAT) a "bitcoinegységek" vétele és eladása után.

Ahogyan az Európai Bíróság fogalmaz: a Bitcoin egy virtuális deviza, amelyet magánszemélyek között interneten, valamint az e devizát elfogadó egyes internetes áruházakban megvalósuló fizetésekhez vesznek igénybe; e devizát a felhasználók átváltási árfolyamnak megfelelően értékesíthetik és vásárolhatják meg. A Bitcoin olyan fizetőeszköz, amelyet a törvényes fizetőeszközökhöz hasonló módon használnak, és a D. Hedqvist által tervezett ügyleteknek ebből következően VAT-mentesnek (áfamentesnek - a szerk.) kell lenniük.

A svéd adóhatóság, a Skatteverket keresetet nyújtott be az adójogi bizottság határozatával szemben a svéd legfelsőbb közigazgatási bírósághoz. Azt állította, hogy a D. Hedqvist által tervezett ügyletek nem tartoznak az uniós áfa-irányelvben foglalt adómentességek hatálya alá. A svéd bíróság azzal a kérdéssel fordult az Európai Bírósághoz, hogy az ilyen ügyletek a hozzáadott értékadó hatálya alá tartoznak-e, és igenlő válasz esetén azok mentesülnek-e ezen adó alól.

Csütörtöki ítéletében a Bíróság megállapítja, hogy a hagyományos devizák Bitcoin virtuális devizaegységekre való át- és visszaváltását képező ügyletek az irányelv értelmében vett, ellenérték fejében teljesített szolgáltatásnyújtásnak minősülnek, mivel azok lényege különböző fizetőeszközök átváltása, valamint közvetlen kapcsolat áll fenn a D. Hedqvist által nyújtott szolgáltatás és az általa kapott ellenérték - vagyis egyrészt az általa a devizák vásárlásakor fizetett ár, másrészt az ügyfeleivel szemben alkalmazott eladási ár közötti különbséget képező haszonkulcs - között.

A Bíróság azt is kimondja, hogy ezen ügyletek a "törvényes fizetőeszközként szolgáló devizára, bankjegyre és érmére vonatkozó" ügyleteket érintő rendelkezés értelmében áfamentesek.

Az olyan ügyletek e rendelkezés hatálya alóli kizárása, mint amilyeneket D. Hedqvist tervez, ugyanis ahhoz vezetne, hogy e rendelkezés részben nem tudná kifejteni hatásait az adómentesség arra irányuló céljára, hogy kiküszöbölje a pénzügyi ügyletek adózásának keretében az adóalap, valamint a levonható áfaösszeg meghatározásával kapcsolatban felmerülő nehézségeket.