Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A NAV pénzügyőrei Szentgotthárd térségében ellenőriztek egy Magyarországról Olaszországba tartó ruházati termékeket szállító teherautót - olvasható a hatóság közleményében.

Az Elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) adatainak vizsgálatakor kiderült, hogy a szállítmányt nem rögzítették az ekáerben arra való hivatkozással, hogy az áru a mennyisége miatt mentességet élvez. A mérlegelésnél kiderült, hogy az áru súlya a mentességi határt jelentősen meghaladta.

A jármű tételes vizsgálatakor a pénzügyőrök megállapították, hogy a szállítmány 1963 darab ismert márka szóvédjegyével ellátott pólót tartalmaz, melyek az előzetes szakvélemény szerint hamisítványok.

A NAV a megközelítőleg 2 millió forint értékű hamis ruhákat lefoglalta és iparjogvédelmi jogok megsértése miatt büntetőfeljelentést tett. Az ekáer bejelentés elmulasztása miatt a bírság összeg az áru értékének 40 százalékáig terjedhet.

"Aranyat" kínált az interneten - nem úszta meg

A NAV egy internetes kereskedő ellen indítottak eljárást, aki ékszereket árult, azonban tevékenységét nem jelentette be és adószáma sem volt. Az ügyben a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatóság (NEHITI), illetve a rendőrség is eljárást indított.

A NAV munkatársai - több társhatóság közreműködésével - ellenőriztek a fővárosban egy internetes kereskedőt. A magukat házaspárnak kiadó NAV munkatársak a megbeszélt helyszínre mentek, ahol két ékszert is vásároltak, amelyekről azonban számlát nem kaptak. A NEHITI szakértői megállapították, hogy a vásárolt ékszerek hamisak.

A rendőrség az üzlethelyiség mögötti lakásban házkutatást tartott, ahol 2,5 kilogramm aranynak látszó ékszert, valamint 14 darab elektronikai eszközt is lefoglalt.