A parlament határozathozatalai elején jóváhagyta a magyar és szerb kormány között, a két ország katasztrófák esetén történő együttműködéséről kötött egyezményét.

Szigorították a GMO-vetőmagok tilalmát

Az Országgyűlés változtatott a szaporítóanyagok forgalomba hozataláról szóló törvényen is az ország GMO-mentességének megőrzése érdekében. A parlament ebből a célból létrehozta a géntechnológiával módosított szervezetet tartalmazó szennyezett vetőmag fogalmát.

Speciális egyezséget köthetnek a versenyhatósági eljárások bírságoltjai

Az Országgyűlés módosította a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) működésével összefüggő törvényeket. A kabinet előterjesztését a kormánypárti képviselők támogatták, míg az MSZP nemmel szavazott, a Jobbik pedig tartózkodott.
A parlament a változtatásokkal bevezette a speciális egyezségi eljárást, amely akkor alkalmazható, ha egy a GVH által bírságolt szervezet elismeri jogsértését, és nem indít hosszas jogorvoslati eljárást. A versenyhatóság az ebben résztvevőknek elengedi a kiszabott büntetések 90 százalékát.

A képviselők elfogadták azt a módosítást is, amely a versenyhatóság engedélyéhez igazította az eljárások közbeni iratbetekintési jogot.

Kiterjesztették a családi adókedvezményt

Az Országgyűlés elfogadta a jövő évi adóváltoztatásokat. A kormány javaslatára a családi adókedvezmény 2014-ben az egyéni járulékok, vagyis a 7 százalékos egészségbiztosítási és a 10 százalékos nyugdíjjárulék terhére is igénybe vehető lesz.

A képviselők 249 kormánypárti igen szavazattal, 56 nem ellenében és 36 tartózkodás mellett hagyták jóvá a kormány október 18-án beterjesztett javaslatának minősített többséget igénylő rendelkezéseit.

A parlament döntésével a jövő évre is fenntartotta a bankadót és jóváhagyta a sertés áfájának 27 százalékról 5 százalékra csökkentését, továbbá a három vagy több gyermeket nevelő szülőket foglalkoztatók adókedvezményének meghosszabbítását is.

Az Országgyűlés egy zárószavazás előtti módosítással lehetővé tette, hogy a nemzetgazdasági miniszter hatósági árassá tegye az elektronikus pénztárgépek és az adóhatóság közötti adatkapcsolatot biztosító szolgáltatást.