Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány támogatja az egyszerűsített vállalkozói adó, az eva megszüntetését 2012. január 1-jével, a döntés azonban a parlament kezében van - közölte a kormányszóvivő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Giró-Szász András elmondta, a kabinet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter javaslatára, az adóegyszerűsítést szem előtt tartva döntött úgy, hogy támogatja az eva megszüntetését a jövő év elejétől.

Szerdán az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága nem támogatta az eva megszüntetését célzó, az adótörvényekhez benyújtott, a fideszes Koszorús László jegyezte módosító javaslatot. Ugyanakkor Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára a kormány képviseletében már a bizottság szerdai ülésén jelezte, egyetért a módosító javaslattal. Azzal érvelt a megszüntetés mellett, hogy az ilyen vállalkozások költséghányada nem ismert.

A testület tanácskozásán az evával kapcsolatban Dancsó József (Fidesz) további egyeztetést javasolt, mivel ez az adózási forma sok vállalkozót érint.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerda reggel az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, szerinte meg kell tartani az egyszerűsített vállalkozói adót. Hozzátette azonban, hogy az eva sorsáról a képviselőcsoportnak és a kormánynak kell majd megállapodnia. Lázár János emlékeztetett ugyanakkor arra is, hogy a Fidesz-KDNP évadnyitó hajdúszoboszlói frakcióülésén is arról volt szó: "az evának maradnia kell".

A kormányszóvivő a csütörtöki tájékoztatón az ingatlanadót firtató újságírói felvetésre azt mondta, a kabinet biztosítani kívánja az adókivetés szabadságát az önkormányzatoknak azokon a területeken, amelyeket a központi igazgatás nem érint adójogszabályokkal, illetve úgy, hogy az ne menjen szembe a kormányzati adópolitikával. Megjegyezte, ma is számos önkormányzat vet ki például ingatlanadót.