Nagyobb adóteher kerül jövőre a gázolajra - részben a magasabb euróárfolyam hatására; egyúttal csökken a kereskedelmi gázolaj után igényelhető kedvezmény is - derül ki az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jegyzett, pénteken nyilvánosságra került javaslatból.

Uniós irányelvi előírás, hogy a kereskedelmi gázolaj adómértékének el kell értenie a gázolajra meghatározott uniós adóminimumot. A 2012-re vonatkozó gázolaj adóminimum (96,5 forint/liter), melyet a 2011. október elsejei forint/euró árfolyam alapján határoztak meg. Az új adóminimum jelentősen meghaladja a 2011-re vonatkozó adóminimumot (90,4 forint/liter), ezért szükséges a kereskedelmi gázolaj adókedvezményének korrigálása, csökkentése az eredetileg 19,50 forint/literre tervezett összegről 17 forint/literre - fogalmaz a törvényjavaslat részletes indoklása.

Akkor, amikor a kormány közölte, hogy nettó 13, bruttó 16,25 forinttal emeli meg a gázolaj jövedéki adóját, hogy így hozza közelebb a benzin jövedéki adójához, az NGM némi spéttel azt is tudatta, hogy pontosan ennyivel emelik meg - 6,50 forintról 19,50-re - a 7,5 tonna feletti tehergépjárművek üzemeltetői számára nyitva álló ún. kereskedelmi gázolajár kedvezményt is. Ez azt jelentette, hogy a visszaigénylési rendszerben fillérre kompenzálják a kamionosokat.

A fuvarozók számára teljes mértékben elfogadható a 17 forintos visszaigénylési lehetőség, mert ezzel a lehetséges maximumot biztosítja a kormány - tájékoztatta a Napi Gazdaság Online-t Karmos Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) főtitkára. Hozzátette: a 19,50 forintos visszaigénylés 2011. november 1-jétől december 31-jéig él, a 2012-es mértéket az uniós szabályokkal és a gyengébb forinttal összhangban kellett megállapítani. Az MKFE tehát üdvözli a döntést, és ha az Országgyűlés így is fogadja el a javaslatot, akkor az Ausztria, Szlovákia felé induló kamionoknak továbbra is megérheti Magyarországon megtankolni járműveiket - tette hozzá Karmos.