Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Október 31-én kerül a 2015-ös költségvetés a parlament elé, a mai nappal pedig a jövő évi adótörvényeket benyújtja a kormány: maradnak a különadók, a családi adózás, az adórendszer alapjai változatlanok maradnak - mondta Kurucz Éva kormányszóvivő a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) tartott sajtótájékoztatón. A javaslat a kormányé, így ez változhat a parlamenti vita alatt - jelezte a kormányszóvivő.

A családi adórendszer kibővítésével ösztönzik a második gyermek vállalását, ám csak 2016-tól. Vagyis jövőre nem változik a családi adókedvezmény mértéke, ahogy marad a 16 százalékos szja is. A kedvezmény a jelenlegi 10 ezer forintról duplájára emelkednek 2019-ig három lépésben.

A kormány adókedvezménnyel ösztönözné a házasságkötést, ezért a fiatal párok havi 5 ezer forintos adókedvezményt kapnak a házasságkötést követő két évben. A kormányszóvivő szerint a családi adókedvezménnyel az idén és jövőre is 230 milliárd forint marad a családoknál.

Jövőre az adórendszer célja a tervezhetőség és az adózási fegyelem fokozása - mondta Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter. A kormány célja a gazdálkodói környezet fehérítése, az adminisztrációs terhek csökkentése. Marad a 10 és 19 százalékos társasági adó - annak ellenére, hogy jövőre már egyszámjegyű adónak kellene lennie -, ezt a passzust módosítják. Hosszabb távon továbbra is cél az egykulcsos társasági adó - tette hozzá. Az egykulcsos társasági adó közelebb lesz a 10 százalékhoz, mint a 19 százalékhoz.

Folytatódnak a foglakoztatást ösztönző adókedvezmények, a munkahelyvédelmi akcióterv. Jövőre is megmarad a részmunkaidőben dolgozó nők tb-kedvezménye, folytatódik a gyed extra adókedvezménye is. Maradnak a sportkedvezmények a társasági adóban, de felsőoktatási intézményeket is lehet támogatni tao-felajánlásokkal.

Marad a 27 százalékos áfa, kiterjesztik az 5 százalékos kedvezményes adókulcsot - ez azt jelenti, hogy a hasított félsertéshez hasonlóan 5 százalékra csökken a nagytestű állatok (szarvasmarha, juh, kecske) húsának áfája. A bolti áfa továbbra is 27 százalék lesz - mondta Varga

Az újonnan alakuló cégeknek havi áfabevallást kell készíteni, illetve bevetik a közúti információs rendszert - vagyis az e-útdíjak fizetésére használt kamerákat az áruk követésére - így az áfacsalásokat akarják csökkenteni (erről részletesen itt olvashat).

2015-től kibővítik azok körét, akik online kasszát kötelesek használni - nem csak a kiskereskedőkre, hanem a nagykereskedőkre is vonatkozik majd ez a kötelezettség.

A különadók maradnak - szögezte le Varga. Így marad a bankadó, a reklámadó, kiterjesztik távközlési adót az internetszolgáltatókra - igaz, ez az adó leírható lesz a társasági adóból. Az internetadóval a távközlési adót kikerülő ingyenes online telefonálás növekvő népszerűségére válaszol a kormány. Hat évvel ezelőtt a Fidesz - akkor még ellenzékben - tiltakozott az internetadó ellen, és amint azt a Hvg.hu kiszúrta, ez a közlemény még most is olvasható a párt honlapján.

Fidesz.hu