Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hat cég, köztük egy nemzetközi élelmiszerkereskedelmi hálózat tagja, az eddigi adatok szerint összesen 870 millió forinttal csökkentette befizetendő általános forgalmi adóját, sőt, ezen felül további 40 millió forint áfát igényelt vissza jogosulatlanul a fiktív számlák befogadásával. A valótlan bizonylatokat két cég állította ki, amelyek gyakorlatilag számlagyárként működtek, tehát nem gazdálkodtak, csak számláztak - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A számlák teljes bruttó értékét a befogadó cégek átutalták a számlagyáraknak, amelyek képviselője a pénzt felvette és a jutalékkal csökkentett részt személyesen adta vissza. Egy ilyen pénzátadásnál érték tetten a pénzügyi nyomozók a feleket. Az éppen gazdát cserélő pénzt azonnal le is foglalták.

Az akcióban az ország 18 pontján egyszerre száz pénzügyi nyomozó dolgozott, házkutatást tartottak és a cégek vagyonát lefoglalták. 30 millió forintot bankszámlán zároltak, lefoglaltak egy ingatlant, amely félmilliárd forintot ér, 20 millió forint készpénzt találtak és jelentős árukészleteket vettek zár alá. A nyomozók a továbbiakban azt is vizsgálják, voltak-e más megrendelők a számlagyárak mögött.

Egyelőre két személy került előzetes letartóztatásba és egy személy lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll. Mind a hamis számlát kiállító, mind a befogadó társaság vétett a törvény ellen, adócsalást, csalást és magánokirat-hamisítást követtek el. A bíróság ilyen esetben halmazati büntetésként akár 12 évi börtönbüntetést is kiszabhat.