Az Európai Bíróság a közösségi joggal ellentétesnek nyilvánított azt a magyar gyakorlatot, amely korlátozta a cégek áfa-visszaigénylését, adott esetben több bevallási cikluson át is − a visszatartás elsősorban a havi bevallókat érintette, az éves elszámolókat pedig szinte egyáltalán nem.

A kormány által pénteken beterjesztett törvénymódosítás szabályozza, hogy az érintett cégek 2011. október 20-ig kérvényezhetik a visszatartott áfa kiutalását. Jelenleg a visszautalást semmilyen jogszabály nem teszi lehetővé - ezért van szükség a törvénymódosításra. A kormány javaslata szerint a visszautalás így nem jár automatikusan. Ugyanakkor, ha a cég nem speciális kérelemben kéri vissza a neki járó adót - akkor azt a rá irányadó bevalláskor is érvényesítheti.

NGM: október 20. után is lehet áfát visszaigényelni

A tárca közleményben hívta fel a figyelmet, hogy az új szabályozás értelmében az adózó október 20-ig benyújtható kérelemben, vagy e határidőtől függetlenül, a rá vonatkozó szabályok szerint előterjesztett bevallásában érvényesítheti a visszaigénylési jogát. A mikro-, kis és középvállalkozások támogatása érdekében az 1 millió forintig terjedő visszatérítéseket az adóhatóságnak 30 napon belül kell teljesíteni - emelte ki az NGM. A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a kormány az Európai Bíróság ítélete nyomán megtette a szükséges intézkedéseket.

200-250 milliárd lehet a visszafizetés

Nehéz megbecsülni, hogy mekkora adóvisszafizetésről lehet szó, a kormányzati források 200-250 milliárd forintról beszéltek - ez a kifizetés a 2011-es költségvetést rontja, vagyis ennyivel magasabb lehet az most 1184 milliárd forintra tervezett államháztartás hiány. Az adóhatóság a visszaigényelt áfát 30 napon - ha az egymillió forintnál több, akkor - 45 napon belül utalja vissza. Ennek költségét nem az áfabevételek terhére számoltatja el a kormány, hanem valószínűleg a magánpénztári pénzekből finanszírozza, vagyis ezt a tételt a büdzsén kívülre helyezi.

Áfaszigor is jön

Az adóhatóság mindemellett nagyobb kapacitást csoportosít át az áfaaellenőrzésekre, hogy tudja hozni a  nemzetgazdasági tárca által "megrendelt" 40 milliárd forint plusz áfabevételt. Arra is számítani kell, hogy a kiutalások előtti ellenőrzések is megszaporodnak.

Így a cégek valamivel később juthatnak a nekik jogszerűen járó áfához, a hatóság szerint azonban nem fog megismétlődni a 2004−2005-ös áfa-visszatartási cirkusz. Akkor több száz milliárd forint áfát nem fizetett ki az év végén és az új évben a hatóság a pénzügyi tárca nyomására, ellenőrzésekre hivatkozva.