A parlament elfogadta a 2017-es adócsomagot, ezt követően tartott sajtótájékoztatót a nemzetgazdasági miniszter. Varga szerint évi 80 ezer forinttal csökkent az éves adóteher az átlag magyar kétgyermekes családok esetében. Mint ismert, 2017 januárjától csökken a baromfihús, az internet és az éttermi szolgáltatások általános forgalmi adója.

Átalakul a cafeteria is: százezer forintot lehet készpénzben kifizetni, viszont megszűnik az étkezési utalvány. A versenyszférában 300, a közszférában éves százezer forint SZÉP kártyatámogatást is kaphatnak a cafeteriában. Kikerült a cafeteriából a egészségügyi- és nyugdíjpénztárak munkaadói befizetései, viszont továbbra is igénybe vehető az adókedvezmény.

Vállalkozásbarát lépéseket is elfogadott a parlament: sokkal kedvezőbbé véli a bejárók foglalkoztatása. A parlament elfogadta a turizmus fejlesztési hozzájárulást, amit a cégek fizetnek, viszont a befolyó bevételeket csak turizmusfejlesztésre lehet fordítani. Az adócsomag részeként elfogadták a "Google-adót", vagyis a reklámtörvény kiterjesztését a külföldi internetes szolgáltatókra.

Emelkedik a jövedéki adó

Az Országgyűlés kedden új törvényt hozott a jövedéki adóról, amely a kőolaj világpiaci árához kötötte és annak jelenlegi mértéke alapján szeptembertől emelhetővé tette az üzemanyagok jövedéki adóját, hasonlóan a dohánytermékekhez, amelyek jövedéki adóterhelése 2017 végére harmadával növekszik. Az elfogadott javaslat értelmében az üzemanyagok jövedéki adója abban az esetben emelkedik, ha a kőolaj világpiaci ára hordónként 50 dollár alá csökken. Ebben az esetben a gázolaj közterhe literenként 10, a benziné 5 forinttal növekszik. A kormány az így szerzett többletbevételeket elsősorban az alsóbbrendű utak felújítására fordítaná.

A kabinet szerint a dohánytermékek jövedéki adóját uniós előírások miatt kell 29 százalékkal emelni 2017 végéig, három lépésben. A cigaretták adója elsőként idén szeptembertől emelkedik. A parlament döntött arról is, hogy a dohánytermékekre 2017-től adójegy helyett zárjegy kerül és az e-cigaretta is bekerül a jövedéki termékek közé.

Jöhet a titkosítás

Az államháztartást szabályozó joganyag módosítását, a központi költségvetésről szóló törvény végrehajtásához kapcsolódó törvénymódosításokat, valamint az egyes elkülönített állami pénzalapok megszüntetéséről szóló rendelkezéseket is tartalmazza a jövő évi költségvetést megalapozó kormányzati törvénycsomag, amelyet kedden 125 igen, 41 nem szavazattal és 24 tartózkodás mellett fogadott el a parlament.

A törvényhozás szabályozta, amikor az üzleti tevékenységgel kapcsolatos adat nem ismerhető meg: az üzleti adatok, információk titokban maradásához fűződő méltányolható érdek az állami tulajdonban lévő vagy többségi állami részesedéssel működő gazdasági társaságok esetében is fennállhat. A köztulajdonban álló gazdasági társaságok szerződésben foglalt adatkiadásának szigorítását is tartalmazza a jogszabály melléklete.

A nukleárisüzemanyag-szállítással vagy nukleáris létesítmény üzemeltetésével kapcsolatos üzleti, pénzügyi vagy műszaki adatokat 30 évre lehet titkosítani, ahogy a villamosenergia- és földgáz-kereskedelmi szerződések mennyiségi vagy áradatait, a lekötött kapacitások mennyiségét is. Villamos- és hőenergia-értékesítési adatok, földgáz-kereskedelmi ügyletek, az azokkal kapcsolatos belső szabályozó dokumentumok, döntéstámogató adatok vagy földgáztárolással kapcsolatos ár- és kapacitáslekötési adatok kiadása 15 évre tartható vissza, míg például az átviteli rendszerirányítási tevékenység adatai tíz évre.

A törvény speciális felhatalmazást ad az Államadósság Kezelő Központ Zrt. számára a paksi atomerőmű bővítésének finanszírozása kapcsán teljesítendő állami kiadások technikailag egységes kezelésére, mivel a finanszírozás részben közvetlen állami hitelfelvétel útján történik.

A költségvetést megalapozó törvény nem tartalmazza majd a bejegyzett élettársi kapcsolatot érintően korábban tervezett változtatásokat, az indoklás szerint azért, mert a felvetődött észrevételek alapján azok további egyeztetést igényelnek. Jövőre is kaphatnak költségvetési támogatást azok az óvodák, amelyek kevesebb mint nyolc, de legalább hat órát nyitva tartanak egy nap.