Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány már hetekkel ezelőtt megtárgyalta a lakáspiac élénkítéséről szóló javaslataltot, ám a bejelentéssel kivárták a  Fidesz-kongresszust.

Öt százalékos áfa mellett átlagosan 8-10 százalékkal csökkenhet az új lakások vételára, ha a kínálat is növekedésnek indul - mondták lapunknak korábban a lépés hatását fontolgatva a piaci szereplők. Egyelőre olyan szűk a választék, hogy különösen a legkeresettebb termékeknél visszafogja az árcsökkentést, de a bővüléssel együtt változni fognak az árak is.

Az áfacsökkentés rövid idő alatt piacra csalja az előkészített projekteket, a lakásépítés beindulásával növekvő beruházói kereslet viszont meglöki majd a telekárakat. A kereslet fizetőképességét is erősíteni kell a vásárlások ösztönzéséhez, szakértők a 3-4 százalékos hitelkínálatot hiányolják egyelőre.

A miniszterelnöki bejelentés szerint viszont csak négy alatt érjük el az öt százalékot - vagyis vélhetően lépcsős csökkentésben gondolkodik a kormány - ez majd csak hétfőn a benyújtott törvényjavaslatból derül ki.