Varga Mihály elmondta, hogy a jövő hét végéig nyújtják be a parlamentnek a 2014-es adócsomagot. A nemzetgazdasági miniszter az év meglepetésének nevezte, hogy a kisadózók tételes adóját (kata) és a kisvállalati adót (kiva) nem választották tömegesen a vállalkozások, hanem sokan maradtak a megszokott egyszerűsített vállalkozói adónál, az evánál. Ehhez a gazdaságpolitikának is alkalmazkodnia kell, ezért mind a kata és a kiva, mind pedig az eva megmarad jövőre - hangsúlyozta Varga.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyilvántartásában a 2011. év végi több mint 88 700 után 2012 végén még mindig megközelítőleg 71 ezer evás volt, ami kisebb ugyan a 2011 előtti években megszokott 100 ezres nagyságrendnél, de még mindig tekintélyes szám, különösen, hogy új adózási formák is rendelkezésre állnak.

Varga a luxusadóval kapcsolatban jelezte, hogy tervezik annak bevezetését; jelenleg hatásvizsgálat folyik, megnézik, hogyan lehet ezt megvalósítani akár az általános forgalmi adóban (áfa), akár a jövedéki adóban. Ugyanakkor azt is hozzáfűzte: "az áfában több kulcsot nem tudunk bevezetni, hiába akarnánk egy mondjuk 33-35 százalékos kulccsal luxusadót kivetni, ez nem olyan egyszerű".

Jövő hét végéig nyújtják be az adótörvényeket, addig kell a kormánynak döntést hoznia ebben a kérdésben; ez várhatóan a jövő hét keddi vagy szerdai kormányülésen történik meg - jelezte a miniszter.

A bankbetétek nem fenyegeti a luxusadó

Arra a kérdésre, hogy a kormány ingatlanra, autóra, vagy bankbetétre vetné ki a luxusadót, Varga nem adott konkrét választ, csak annyit mondott: "nem hiszem, hogy a bankbetétre külön luxusadót kellene kivetni". Kiemelte: az országnak az is érdeke, hogy az emberek ne csak költekezzenek, hanem meg is takarítsanak.

Az alapszámlával kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg két javaslatról van vita a frakcióban, ugyanakkor a cél mindkét álláspontnál megegyezik: meg kell teremteni az emberek számára annak lehetőségét, hogy a jövedelmükhöz - egy bizonyos összeghatárig - mindenféle plusz költség nélkül hozzájussanak. A nemzetgazdasági minisztérium azt javasolja, hogy ez vagy minimális kezelési költség mellett, vagy ingyen legyen megvalósítható, míg a frakció azt szeretné, ha havi egy vagy két alkalommal mindenféle költség nélkül lehetne pénzt felvenni.

Varga úgy vélte, mindkettő járható út, ugyanakkor meg kell találni azt az egyensúlyi pontot, aminél a bankok működőképessége megmarad és ennek köszönhetően a betétesek több kamatot kapjanak betett pénzük után, és azt, aminél ingyenesen hozzájuthatnak az emberek készpénzükhöz.