Medvehagymát vagy levendulát gyűjtene? - Adózni kell utána

A vadon gyűjtött gyógy- és fűszernövények, a vadon termő gyümölcsök és gombák, valamint az éticsiga értékesítése január 1-jétől egyszerűsödött. A magánszemélyként, felvásárlónak értékesítő gyűjtögetők kevesebb adminisztrációval és alacsonyabb adóval számolhatnak - hívta fel a figyelmet a NAV.
Napi.hu, 2016. március 2. szerda, 10:57
Fotó: Napi.hu

Sokan vállalkoznak arra, hogy a természetben fellelhető gyógynövényeket, gyümölcsöket begyűjtsék és felvásárlónak eladják. A nem védett, tehát szabadon szedhető termények értékesítése után is adózni kell, de a magánszemélyeknek (ide nem értve az egyéni vállalkozókat és az őstermelőket) január elseje óta kevesebbet, mint korábban - írja a NAV.

A legnépszerűbb, szabadon szedhető növények közé tartozik például a medvehagyma, a csipkebogyó, a levendula, a gyógyhatású csalán, valamint a szörp, limonádé, tea alapjául szolgáló bodzavirág.

A felvásárlónak történő értékesítésből származó bevétel 25 százaléka minősül jövedelemnek, amelyből a felvásárló állapítja meg és vonja le az adót. A magánszemélyt a vadon gyűjthető termények értékesítéséből származó jövedelmével kapcsolatban adminisztráció vagy más adókötelezettség, így bevallási kötelezettség sem terheli. A felvásárló az ügyletről két példányban vételi jegyet állít ki - ezen fel kell tüntetni az értékesítő (gyűjtő) adatait -, melyből egy az értékesítő példánya.

A vadon gyűjthető termékek adózásával kapcsolatos további információk megtalálhatók a hivatal honlapján, valamint bővebb tájékoztatás a 06/40-424-242-es telefonszámon az általános tájékoztató rendszer munkatársaitól kérhető - írta a NAV.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nemvagyok1, 2016.03.03 20:40

Hurráá...
Eközben a mérleghitelesítés szabályozását meg fenekestől felforgatták és olyan agyament bürokráciát alkottak, ami párját ritkítja.
Odafent valaki nagyon nem látja a valódi problémákat.

A jogalkotó bekaphatja bő nyállal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html