A kormány több speciális adózási formát kínál a vállalkozásoknak. A megfelelő adózási mód kiválasztásával rengeteg pénz spórolható meg törvényi keretek között.

Annak a cégnek, amelynek a bértömege nagyobb a nyereségénél, vagy amelyik növekedésre fordítja vissza a nyereségét, mindenképp érdemes átgondolni a kivára-váltást. A döntésben segít a gazdasági tárca kalkulátora és a részletes tájékoztatója is.

A kisvállalati adó 2017-től még kedvezőbb lesz. Az adóváltozások nemcsak a kivás cég büdzséjére hathatnak jótékonyan - hiszen az érintettek összességében 1 milliárd forintot spórolhatnak majd -, hanem a jelentős egyszerűsítésnek köszönhetően még az adminisztráció is csökken.

Az alkalmazott létszámfeltételnek is több cég tud megfelelni, hiszen 2017-től az eddigi 25 helyett 50 foglalkoztatottig választható a kiva, és a vállalkozás mindaddig a kisvállalati adó hatálya alatt maradhat, amíg a foglalkoztatottak száma nem haladja meg a 100 főt.

A kivát azok a legfeljebb 50 főt alkalmazó vállalkozások választhatják, melyek előző évi bevétele, illetve a mérlegfőösszege nem haladja meg az ötszázmillió forintot. A kisvállalati adó mértéke a törvény által meghatározott adóalap 16 százaléka, melynek teljesítésével a cég mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól.