Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
  • Összesen 75,4 milliárd forinttal tartozik több mint kétszáz cég és magánszemély.
  • A céges lista két első helyén gabonás cégek állnak.
  • A 6. helyen a Dunaferr található.
  • A legnagyobb adós magánszemélyt egy többmilliárdos csalás kapcsán Spanyolországból hozták haza 2009-ben, náci tetoválásai buktatták le.
  • Sokmilliárd forintot követel a különböző cégtemetőkben bejegyzett vállalkozásoktól.
  • Győzike, Stadler, Zuschlag és egy CBA-közeli cég egy másik szégyenlistán szerepel.

Összesen 75,4 milliárd forintot követel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a jelentős összegű adóhiánnyal érintett adózók 2013. negyedik negyedéves listája szerint. Ez a 11 oldalas dokumentum a 2013 december 31-ei állapotok szerint sorolja fel a negyedik negyedévben jogerőssé vált követelések csúcstartóit - a top 20 a cikk végén található. A listán 158 cég (van, amelyik többször is) és 54 magánszemély szerepel: a vállalatok között közel 160 milliós (adótartozással és jogkövetkezményekkel együtt), a magánszemélyeknél pedig 16 milliós tartozással lehetett felkerülni a szégyenfalra. A listán ezúttal is több ismert cégtemető illetve székhelyszolgáltató címe megtalálható - hasonló a helyzet a NAV korábban közzétett, neves cégeket, celebeket, expolitikusokat felvonultató szégyenlistájával is - , az ide bejegyzett vállalkozások is milliárdokkal lógnak az adóhatóságnak.

Náci tetoválás és eltűnt milliárdok

A magánszemélyek között legnagyobb, több mint kétmilliárd forint tartozás az az angyalföldi lakcímű Koncz Imre Albertet terheli, akinek a nevéhez a Céginfo.hu adatai szerint tucatnyi, jogutód nélkül megszűnt cég kötődik.

Korcz Imre Albert neve néhány évvel ezelőttről ismerős lehet: a férfit Spanyolországban 2009-ben fogták el, az ott Jimmyként élő férfit náci tetoválásai buktatták le a HVG beszámolója szerint. Korcz egy 2008 tavaszán felfedett megacsalás gyanúsítottjaként állt nemzetközi körözés alatt. Ekkor derült ki ugyanis, hogy a  Korcz által vezetett GP Trade Kft. által az államtól, pontosabban a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól átvett intervenciós kukoricának - csakúgy, mint a kft.-t 2007 augusztus elejétől mindössze egy hónapig tulajdonos-ügyvezetőként jegyző Korcznak - nyoma veszett. A GP Trade raktáraiban a hivatal emberei vékony réteg kukoricával fedett szalmabálákat találtak. A "felszívódott" termény mennyisége a nyomozást végző Győr-Moson-Sopron megyei Rendőrfőkapitányság jelenlegi becslései szerint megközelíti a 20 ezer tonnát, a kárérték pedig a négymilliárd forintot.

Gabonások az élen

A teljes listát tekintve jelenleg a legnagyobb adótartozó mintegy 1,7 milliárd forint adóhiánnyal és 1,5 milliárdos bírsággal és annak kamataival a tavaly október óta kényszertörlési eljárás alatt lévő Rizsa Transz Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. A beszédes nevű, 2002 decemberében 3 millió forint törzstőkével bejegyzett cég fő tevékenysége kezdetben a gabona, dohány, vetőmag és takarmány nagykereskedelem volt, majd 2009-ben váltott "egyéb gépjármű-kereskedelemre".

Így csaltak a gabonával

Talán nem véletlen, hogy az élmezőnyben több gabonakereskedő is szerepel. Az Átlátszó.hu legújabb írása is arra hívta fel a figyelmet, hogy az áruk (fiktív) utaztatása következtében éveken át több milliárd forint értékű áfa tűnhetett el az állam szeme elől. A negatív spirál valószínűleg megtört, mivel 2012. július elsejétől a fordított adózás hatálya alá került a kukorica, a búza, az árpa, a rozs, a zab, a tritikálé, a napraforgómag, a repce- és az olajrepcemag és a szójabab kereskedelme, így sok ügyeskedő minden bizonnyal azóta más termékekre nyergelt át. Más kérdés, hogy az oknyomozó portál szerint most, amikor mégis pénzt próbál behajtani az adhatóság, egy ügyben a gabonakereskedők helyett a láncolat alján szereplő mezőgazdasági termelőket vonják felelősségre.

Változatos a társaság története: alapítása óta öt székhelyen, négy cégjegyzékszám alatt működött, 2011-2012-ben a cégtemetőként elhíresült, Budapest, XIII. kerület, Béke tér 7., földszint 2. szám alatti székhelyen volt regisztrálva (ezen a székhelyen a Céginfo.hu adatai szerint már 444 darab cég fordult meg, amelyek megszűntek vagy jelenleg is működnek)-, majd "átköltözött" a X. kerületi, Takarék utca 16/220 szám alá, ahol jelenleg hat társaság működik. Tartózásai miatt a NAV 2011-től többször indított végrehajtást, az adószámát 2012 novemberében törölte, majd 2013 októberében a bíróság elrendelte a kényszertörlését.

A Rizsa Transz történetét színesíti, hogy 2012 februárja óta egy Bús Antal nevű személy a tulajdonosa, aki már 14 cégben volt érdekelt, ezek vagy végrehajtás, vagy felszámolás alatt állnak, vagy már megszűntek. A céget a felsőlajosi lakosú Nagy László és a dabasi Koltai Olivér alapította, később beszállt Győri Norbert és Kokas Lajos is, majd 2012-ben került Bús Antal nevére. A vállalkozás utolsó elérhető mérlege 2010-es, abban az évben 3,4 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 134 milliós veszteséggel zárt. A megelőző négy esztendőben azonban 35 és 77 millió forint közti nyereséggel működött, az árbevétele 1,5 és 3,4 milliárd forint között alakult. Az eredményt rendre kivették a tulajdonosok a cégből.

A második legnagyobb adótartozóval, a Perlaky-Gabona Kft.-vel szemben 1,1 milliárd forint adó és 800 millió forint egyéb követelése van az adóhatóságnak. A NAV már törölte az adószámát. A bíróság tavaly decemberben indította el az ismeretlen székhelyű céggel szembeni megszüntetési eljárását, így várhatóan hamarosan megindul a kényszertörlési eljárása. (Ismeretlen székhelyű egy cég, ha a megadott címén nem elérhető és a képviselői sem érhetőek el.) A rövid életű Perlaky-Gabonát a Baranya megyei Újpetrére jegyezték be 2010-ben, 500 ezer forint jegyzett tőkével, mezőgazdasági termékek ügynöki nagykereskedelmére. Tulajdonosa és ügyvezetője a pécsi Márkusné Právicz Anna, aki a Céginfo.hu adatai alapján eddig 20 cégben megfordult. Ezek többek közt export-importtal, faipari és erdészeti tevékenységgel, valamint gabona-nagykereskedelemmel foglalkoztak, illetve foglalkoznak. (A budapesti székhelyű Grain Exim Kft. nevű gabonakereskedő cége adószámát szintén törölték, s tavaly májusban megindult a felszámolási eljárása is. )

A Perlaky-Gabonát 2010 októberében jegyezte be a cégbíróság, s az egyetlen leadott mérlege is 2010-es, e szerint működésének mintegy két hónapja alatt 130 milliós nettó árbevételt és 800 ezres üzemi eredményt ért el.

A harmadik helyezettől 1,8 milliárdot követelnek

A NAV összesen 1,8 milliárd forintot próbál behajtani a budapesti Idealogia Kft.-től, amelynek fő tevékenysége a bútor, világítási eszköz és egyéb háztartási cikkek kiskereskedelme. Az adószámát tavaly januárban törölték, a bíróság pedig márciusban indította el a megszüntetési eljárását (mint ismeretlen székhelyű cég), így vélhetően hamarosan elindul a kényszertörlési eljárása. Az Idealogia Kft. utolsó online elérhető mérlege 2010-es, e szerint az előző évi 179 millió után 121 millió forintos nettó árbevételt ért el, az adózott eredménye 1,1 millióról ezer forintra csökkent. 2012 márciusa óta egy romániai lakóhellyel rendelkező személy, Szabó István Zoltán a cég ügyvezető-tulajdonosa, akinek neve alatt 24 vállalkozás szerepel a cégadatokban.

Dunaferr és filmszakma

A listán az előkelő 6. helyen szerepel a magyar állam által az orosz tulajdonostól megvásárolni kívánt, időről-időre újabb leépítéseket bejelentő ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. is. A dunaújvárosi cégtől 1,4 milliárd forintot követel a NAV, ebből bő félmilliárd a jogkövetkezmény.

Újra szerepel a listán P. Koltai Gábor filmproducer produkciós cége, a Filmsziget Kft., méghozzá a 145. helyen, 214,5 milliós tartozással. A Filmsziget 2013. második negyedében is rajta volt az akkori listán, 923 millió forintos tartozással a 15. helyen. (A Filmsziget gyártotta például a Megy a gőzös és a Magic Boys színű filmeket, amelyekben szerepeltek a producer szülei, Koltai Róbert és Pogány Judit is.) A második negyedévben egyébként az a Prometrium Kft. volt a második legnagyobb adós (összesen közel 2,6 milliárddal), amely érintett volt a P. Koltai Gábor filmproducer és társai ellen adócsalás miatt indított eljárásban. Az áfacsalás miatt indított büntetőperben az ügyészség úgy látja az MNO.hu január eleji beszámolója szerint, hogy "Koltai Gábor elsőrendű vádlott cselekményeivel összesen 2 milliárd 279 millió 928 ezer 564 forint hátrányt okozott a központi költségvetésnek" azzal, hogy 2008-tól angol nyelvű, háromdimenziós animációs filmeket kezdett gyártani. producertársával hazai, illetve offshore cégekből álló hálózatot hozott létre, a láncot áfacsalásra, illetve a filmgyártásért járó állami támogatás megszerzésére használták fel.

 

Forrás: NAV