Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A dohány feketekereskedelmének visszaszorításról kérdezte írásban Kovács Tibor (MSZP) képviselő a nemzetgazdasági minisztert, akinek nevében Orbán Gábor államtitkár kifejtette, hogy a NAV egyre kifinomultabb módszerekkel próbálja felderíteni ezeket az eseteket - igaz az ebben az üzletben utazók is egyre finomabb módszereket alkalmaznak.

A levélváltásból kiderül, hogy még mindig a határ- és a belföldi ellenőrzések adják a legtöbb munkát a vámosoknak, az előbbiek száma az első tíz hónapban meghaladta a 4,4 milliót. Az Ukrajnával közös határszakaszon a zöldhatáron jelentős erőkoncentrációba kezdett a rendőrség és a NAV a csempészet megakadályozására.

Az illegális dohánytermék behozatala szempontjából alacsonyabb kockázatú a közös tagállami határszakasz, ugyanakkor az ukrán határsáv közelébe eső szlovák és román határsáv kiemelt figyelmet kap, csakúgy, mint a Szerbiához közel eső magyar-horvát, illetve magyar-román határszakasz. Ezen határszakaszokon szervezett közúti ellenőrzésekkel, rövidebb-hosszabb ideig tartó akciókkal lép fel a NAV a feltételezett szállítmányok elfogásáért.

A belterületi ellenőrzéseken továbbra is a szórakozóhelyek, feltételezett eladóhelyek kerülnek a középpontban - ám nem árt tudni, hogy a NAV bárhol, bárkinek a tulajdonában lévő ingatlanban, épületben ellenőrzést tarthat, ha ellenőrzött forrásból olyan információt kap, hogy az adott helyiségben kereskedelmi mennyiségű illegális jövedéki terméket (dohány, alkohol) találhat.

Új terület viszont az internetes kereskedelem, amely egyre több fejtörést okoz az adóellenőröknek. A NAV első körben a jogsértő hirdetések eltávolítására törekszik, ezzel korlátozva a piacot. Ennek érdekében a NAV a különböző hirdetési és aukciós portálok üzemeltetőivel együttműködést alakított ki, amelynek keretében a NAV az internetes portálokat rendszeresen ellenőrzi, a hirdetések azonosítóit legyűjti és elküldi az üzemeltetők részére, akik azokat haladéktalanul eltávolítják. Csak az idén hat portálon (TeszVesz, Vatera, Apród, Topapró, Expressz és Apróhirdetésingyen) összesen 1289 jövedéki törvénysértő hirdetés kapcsán intézkedett a NAV. Ezek közül 710 hirdetés vágott dohány illegális kereskedelmére vonatkozott, amely az összes eltávolított hirdetés 55,1 százaléka.

A hirdetéseiket rendszeresen megújító hirdetők adatait a NAV bekéri és próbavásárlásokat kezdeményez. Az illegális dohányforgalmazás ezen formája elleni fellépés egyre nehezebb, mivel a személyes átadás-átvétel egyre kevésbé jellemző, azt felváltja a különböző átvételi pontokon, utánvételes postai küldeményként történő átadás-átvétel. Ezért a NAV a postacsomagok ellenőrzésére is kiemelt figyelmet fordít - olvasható a levélben.