Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A NAV megsokszorozza az adóellenőrök számát, akik próbavásárlásokat végeznek az Uber-sofőröknél annak érdekében, hogy senki se tudjon kibújni az adófizetési kötelezettség alól. A büntetés 200 ezer forint lehet.

Emellett a NAV oldalára felkerül egy pár oldalas tájékoztató is Uber sofőr vagyok, hogyan adózzak? címmel, amely részletesen leírja, milyen lehetőségeik vannak az alternatív személyszállítóknak a hazai adózási környezetben. Erre azért is van szükség, hogy innentől egy uberes se hivatkozhasson arra, nem tudta mit kell tennie a közterhek megfizetése érdekében. Tállai szerint ki kell váltaniuk a magyar és a közösségi adószámot is, és dönteniük kell, hogy belépnek-e az áfakörbe vagy sem.

Az eddigi ellenőrzéseknél kiderült, hogy a sofőrök egy 12 oldalas szerződést kötnek az Uberrel, amelyben a cég leírja, hogy mind a hazai jogszabályok betartása, mind a műszaki feltételeknek való megfelelés a sofőr felelőssége.

A holland anyacég - amellyel szerződnek a magyar sofőrök is - Magyarországon nem társaságiadó-alany. A Magyarországra bejelentett cégek pedig csupán koordinációs tevékenységet végeznek, bevételük nincs - mondta az államtitkár.

Folytatódnak a tárgyalások a taxisok és az Uber között, a következő találkozó jövő csütörtökön lesz.