A vállalkozásokat és a magánszemélyeket terhelő adók csökkentése mellett a korábbiaknál jóval szigorúbban kíván eljárni a kormány az adóelkerüléssel szemben - hangsúlyozta Varga Mihály.

A feketegazdaság visszaszorításában jelentős szerepet játszott az online pénztárgépek használatának és az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) bevezetése.

Ezek a szakmák jelentenek online bevételükről 2016. szeptember 30-tól:

  • gépjármű-javítási, karbantartási tevékenységet végzők,
  • a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet, motorkerékpár-alkatrész kereskedelmet és javítást végzők,
  • plasztikai sebészeti tevékenységet folytatók,
  • diszkót és táncteremet működtetők,
  • ruházati tisztító szolgáltatást végzők,
  • különböző fizikai közérzetet javító és
  • testedzési szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások.

2017. január elsejétől pedig:

  • a pénzváltók,
  • a személyszállító tevékenységet végző taxisok és uberesek.

A pénztárgéprendelet módosításának előkészítésekor megvizsgálták, hogy melyek azok a szolgáltató szektorok, amelyek esetében az átlagosnál lényegesen magasabb a bevételek eltitkolásának aránya - írta a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében. A bevezetés időpontjánál szintén körültekintően járt el a kormány, hiszen az érintetteknek megfelelő idő áll rendelkezésükre a készülékek beszerzéséhez.

Jelenleg 217 ezer online pénztárgép üzemel az országban többek között a kereskedelmi egységekben, benzinkutaknál, a gyógyszertárakban, a vendéglátó üzletekben és a szállodákban - mondta a tárcavezető.

A tárca számításai szerint 2014-ben 150-200 milliárd forint többlet adóbevételt eredményeztek ezek a pénztárgépek a költségvetés számára, 2015-ben további mintegy 60-90 milliárdos többletbevétel köszönhető a rendszer működésének.

A jogkövetően működő vállalkozások pozitív visszajelzése, a nemzetközi érdeklődés mellett az államkassza bevételi adatsora is bizonyítja a rendszer sikerességét - közölte Varga Mihály.

Az OKSZ támogatja a döntést

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az online pénztárgép-rendszer jelentős mértékben tisztítja a piacot, ami hozzájárul a tiszta kiskereskedelmi forgalom mutatóinak emelkedéséhez, továbbá a munkaerőpiac fehéredéséhez is. Az ügyeskedők térvesztése tisztább versenyfeltételeket eredményez az előírások megtartására törekvő vállalkozások számára - olvasható a Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) közleményében, amely célravezetőnek tartja az online kasszák kibővítését.