Itt a NAV új szégyenlistája - ismert nevek bukkannak fel

Megjelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új listája, amely a be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztató vállalkozásokat tartalmazza. A friss összesítésben közel 4900 cég szerepel, kevesebb mint az előző félév listáján.
Napi.hu, 2016. július 12. kedd, 07:22
Fotó: Napi.hu

Miközben az előző, 2015 decemberi adatokat tartalmazó feketelistán több, mint ötezer szervezetet állítottak pellengérre, addig a legfrissebb, májusi adatokat számba vevő dokumentumban, már csak 4875 társaság, vagy magánvállalkozó szerepel. Az új lista itt érhető el.

Az ágazati bontást nézve - akárcsak eddig - nagy számban képviseltetik magukat a listán a vendéglátóiparban, az építőiparban, az ingatlanforgalmazásban, a fuvarozásban, az élelmiszeriparban, illetve a kereskedelemben érdekelt cégek. Az élelmiszeripari szegmensen belül, talán a húsiparban érdekelt cégek körében talált a legnagyobb arányban visszásságokat a NAV. A feketéző vállalkozások sorában továbbra is kiemelkedő a pékségek, továbbá a cukrászatok és gyrosos-pizzás cégek aránya.

Kik vannak a listán?
Az adóhatóság azon adózók nevét, székhelyét, adószámát - vagy ennek híján a foglalkoztató személy nevét, lakcímét, adóazonosító jelét - adja közre, akik/amelyek jogerős és végrehajtható közigazgatási vagy bírósági határozat alapján nem tettek eleget a munkaviszony létesítésével összefüggő bejelentési kötelezettségüknek. A NAV által közzétett adózók adatait - feltéve, hogy a közzététel alapjául szolgáló jogsértést az adózó ismételten nem követte el - a közzétételtől számított két év elteltével törli.

A sorban továbbra is számszerű többséget alkotnak a nagyon alacsony árbevételű mikro-, és kisvállalatok. Most is nagy számban találhatóak a listán derűt keltő, vagy bárgyú, a tevékenység kétes jellegét jól tükröző nevű cégek - például a Nélkülözhetetlen Kft., a Másnaposok Kft., vagy a Minden Csili-Vili Kft. Ám a törpék mellett fellelhető néhány országosan ismert, jelentősebb piaci szereplő is.

Jól csengő neveket is elkaszáltak

A feketén foglalkoztatók közé tartozott az ország egyik legnagyobb ingatlanfejlesztője, a Metrodom-csoport leánycége, a 2013-ban alakult Metrodom Kivitelező Kft. A csoport összes épületének generálkivitelezését végző kft. 2015 nyarán került fel a listára, s bár a Céginfó.hu adatainak tanulsága szerint nem szerepel sem a NAV, sem a bíróság végrehajtási listáján - korábbi gyakorlatán nem változtatott, amennyiben a dolgozói létszámadatokat vesszük alapul. Míg tavaly augusztusban 12 idén júniusban is mindössze 16 munkavállalót foglalkoztatott. (Ettől függetlenül a társaság még folyamodhatott a legális munkaerő-kölcsönzés eszközéhez, a be nem jelentett foglalkoztatás helyett, ám az elérhető adatok alapján ezt nem lehet igazolni.) Mindamellett a kft. jól profitált a nemrégiben beindult ingatlanpiaci fellendülésből: a 2014-es 1,25 milliárd forintnyi árbevételét tavaly 3,3 milliárdra növelte, míg adózás előtti eredményét majdnem meghússzorozta.

Szerepel a listán az ismert ingatlanközvetítőnek számító DR. Makkos Ingatlan Centrum Franchaise Kft., amely ellen 2013 és 2014 során több ízben is végrehajtást kezdeményezett az adóhatóság, ám a legutóbbi, tavalyi keltezésű 2014-es beszámolója szerint már nem állt NAV-eljárás alatt. A létszámadatok alapján azonban a Makkos gyakorlata változatlannak tűnik: míg a tavalyelőtti NAV-procedúra kezdetének idején öt, 2015 elején már csak három embert foglalkoztatott.

Mivel a szégyenlista a májusi állapotokat tükrözi, még szerepel rajta 2014 októbere óta kényszertörlési eljárás alatt álló, ugyancsak ingatlanforgalmazásban érdekelt Central Home Kft. Ám a legfrissebb adatok szerint a társaság június 9-én jogutód nélkül megszűnt.

Továbbra is a bejelentés nélkül dolgoztatók között jegyzik a hazai energiaital-piac egyik megtározó szereplőjének, s egyben jelentős rendezvényszponzornak számító Adrenalin Energiaital Kft.-t A létszámadatokat nézve az izsáki székhelyű cégnél sem látható változás: tavaly augusztusban 77 dolgozó volt bejelentve a vállalatnál, míg az idei év derekán ugyanennyi dolgozót számlált. A Kft. ugyanakkor számos kapcsolt vállalkozással rendelkezik. A társasággal szemben 2015 októberében végrehajtást indított az adóhatóság és a NAV végrehajtás listáján jelenleg is szerepel.

A listán jelenleg is fent van, a személyszállítással foglalkozó Orangeways Magyarország Zrt. is, amely a távolsági buszközlekedés ismert szereplőjének számító, évente több százezer utast szállító Orangeways Holding tagja. A holding csoportszintű eredményeket közöl, így a tagvállalatról nem érhető el nyilvános cégbeszámoló.

A cégcsoport egy másik tagját már régebben munkaügyi szabályszegésen érték: az Orangeways Autóbuszos Közúti Közlekedési Zrt.-t 2011-ben milliós nagyságrendű bírsággal sújtotta a munkaügyi felügyelőség a munkaidő-nyilvántartás szabályainak megsértése miatt. A hatóság a dolgozók bejelentése alapján kezdte a vizsgálódást. A Napi.hu munkavállalóktól származó információi szerint Orangeways tagjainál manapság is bevett gyakorlat a szürke-, vagy feketefoglalkoztatás.

Jelenleg is fent van a listán a legnagyobb hazai szövetkezeti üzlethálózat egyik tagja, a 2015-ben közel 633 milliós nettó árbevételt elérő Tapolca Coop Zrt., amely a legfrissebb információk szerint már nem áll végrehajtás alatt. A cég átlagosan 60 főt foglalkoztatott, csakúgy, mint egy évvel ezelőtt.

Még feltűnik a listán a kaposvári székhelyű Somogy Hús Kereskedelmi és Húsfeldolgozó Kft. is., amely 2014-ben még közel egymilliárdos bevételt ért el, ám tavalyi alig több mint 465 milliós forgalma után idén már lenullázta bevételét. Június 9-én a bíróság a céget megszűntnek nyilvánította és elrendelte a kényszertörlés megindítását.

Munkásokkal trükköző alapítványok

Felkerült a szégyenlistára a zalaegerszegi Életünkért és Gyermekeinkért Alapítvány, amelynek kapcsán idén májusban került nyilvánosságra, hogy két év alatt közel 21 ezer embertől csaknem 10 millió forintot csalt ki jótékony célú adománygyűjtést színlelve. A szervezetet vezetőjét egyébként a bíróság már 2013-ban három évre eltiltotta attól, hogy alapítványt, közhasznú szervezetet irányítson, ő azonban továbbra is maga vezette az alapítványát és kezelte az oda befolyó pénzeket.

Nincs ilyen sötét renoméja viszont a tizenkét éve működő, győri székhelyű Segítő Nemzedék Alapítványnak, amely használt kórházi- és gyógyászati termékkel látja el a rászoruló intézményeket és magánszemélyeket. Az ecsegi Kisebbség az Egyenlőségért Egyesület is csak a feketefoglalkoztatásban érintett az elérhető adatok tanulsága szerint.

Több, mint egy éve felszámolási eljárás alatt áll ugyanakkor a héregi székhelyű Nemzetközi Aviatikai és Hadtörténeti Múzeum Alapítvány, amelyről lapunk egy bírósági végzésen kívül más nyilvános dokumentumot nem lelt föl.

Hatott a feddés?

Lekerült a friss szégyenlistáról a fél évvel ezelőttin még szereplő Arany Méz Kft., amely egyebek közt éttermeknek és nagy kávéláncoknak is szállít tasakos kiszerelésben termelői mézet. A szihalmi cég - idén május 25-ig - közel két éven keresztül szerepelt a NAV végrehajtási listáján, a 2012-ben még 40 millió forint körüli árbevételt bonyolító kft. évről évre 20-40 százalékos forgalmi zakókat produkált, így mára bevétele nem éri el a 13 millió forintot sem. Foglalkoztatottjai létszámáról jelenleg nincsenek elérhető adatok.

Ugyancsak lekerült a feketelistáról, a Király Teaház Kft. is, amely a budapesti Király utcai Mozaik Teaház és Kávézó üzemeltetője, ám a júniusi adatok tanulsága szerint valószínűleg vissza kerül oda, hiszen a cég ellen újfent végrehajtást rendelt el a NAV. A legutóbbi cégadatok szerint a vállalkozás 11 főt foglalkoztatott, forgalma 2015-ben meghaladta a 33 millió forintot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2016.07.13 13:23

Miért is szégyenlista ez? Talán szégyellik magukat, akik rajta vannak? Dehogyis! Inkább röhögnek a markukba, hogy milyen sok adót sikerült "megtakarítaniuk", csúnyább szóval elcsalniuk. Komolyabb következményektől ugyanis nemigen van félnivalójuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2016.07.13 13:02

@rohadtnarancs: Persze mert előtte csináltak maguknak törvényt ami megengedi nekik.
Ezek még azt a pénzt is ellopták amit az olaf adott a csalások kivizsgálására :)
http://hvg.hu/gazdasag/201604_nyomozas_unios_penzek_miatt_csalas_a_csucso
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rohadtnarancs, 2016.07.12 21:12

Hiába nézem a listát az igazi közpénz tolvajok nincsenek rajta. Hát milyen lista ez.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2016.07.12 18:20

Ilyen mocsok adózási rendszerben nem nehéz rákerülni a listára.
Ez már túl van azon, hogy adózás. Kirablás, népnyúzás, tönkretétel.
Az elmúlt 25 év mocskos politikai köre kicsinálta a népet, nem hagyja élni.
A végtelenségig túladóztatja, túlellenőrizteti. Mindezt azért, hogy a már négyszeres, korrupciós tétellel felárazott állami beruházásokhoz kinyúzza a pénzt az emberekből.
Az sehol nincs a világban, hogy egy vállalkozó akkor is fizessen havi 130 000 Ft körüli összeget, ha semmi bevétele nincs.
Vagy mondjuk 50-70 000 Ft/hó, akkor is fizesse a 130-at.
Ilyen nincs sehol!
És ehhez olyan törvények, hogy az apeh-ban egy irodában 4 alkalmazott 4 különféle módon értelmezte a törvényt.
A magyar bürokrácia és a magyar adózás legyen Hungaricum, mert ilyen elképesztő mértékű baromság sehol sincs.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html