Itt az új adószégyenlista - celebekkel, multikkal

Másfélezer cég - köztük a pécsi gyárbezárása miatt is elhíresült Elcoteq és a Malév -, valamint 3,6 ezer magánszemély szerepel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) friss listáján, mely a száz-, illetve tízmillió forint feletti tartozással rendelkezőket gyűjti. Összesen alsó hangon mintegy 150 milliárd forintról van szó, ami ha egycsapásra befolyna, épp megúsznánk a Széll Kálmán 2.0 megszorításait.
NAPI, 2012. április 26. csütörtök, 13:17

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal csütörtökön tette közzé a 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyek és egyéni vállalkozók, illetve a 100 milliós limitet felülmúló cégek listáját, a 2012 március 1-jei állapot szerint.

A legutóbbi, idén januári közléshez képest (amely a december 31-ei állapotot mutatta) a magánszemélyek és vállalkozók esetében lényegében a létszám, bő 3,6 ezer név található a felsorolásban. Legtöbbjük (közel 2,7 ezren) egyszerű magánszemély, közülük alig harmincnak ismeretlen a lakcíme. A tízmilliós alsó határral számolva legalább 36,2 milliárd forint kintlévőségre vár a NAV.

Szinte már bérelt helye van a tetemes adóhiányt felhalmozó magánszemélyek listáján Gáspár Győzőnek és feleségének, Gáspárné Balla Beátának is, akiknek 2011 első negyedévében még sikerült leküzdeniük magukat a szégyenfalról. Továbbra is megtalálható a felsorolásban a Pa-Dö-Dö énekesnője, Lang Györgyi, ahogyan a rendőrség által korábban körözött, jó ideje elfogott milliárdos Földesi-Szabó László is, akit most helyeztek előzetesből házi őrizetbe.

Az egyéni vállakozók listááján szerepel az akasztói Stadler József, akit a Szegedi Ítélőtábla jogerősen négy év tíz hónap börtönbüntetéssel, és 67 millió forintos vagyonelkobzással sújtott 2011 novemberében, miután a vád szerint a vállalkozó valótlan tartalmú adóbevallásokat készített, fiktív számlákat szerepeltetett a könyvelésben, és 67 millió forint társasági adót nem fizetett be.

Az érintettek minél hosszabb ideig nem fizetik meg az adótartozásukat, annál nagyobb késedelmi kamattal és bírsággal kell pluszban számolniuk.

Szűkebb lett a céges lista

Mintegy másfélezer cég szerepel a százmillió forint feletti, folyamatosan, legalább 180 napon át fennálló tartozással rendelkező vállalkozások listáján, szemben a negyedik negyedév végén közölt 1800-as és az azt megelőző több mint kétezres felsorolással. Közülük 368 vállalkozás esetében van bármiféle esély arra, hogy a pénz még befolyhat - ezek a cégek nem állnak sem felszámolási sem végelszámolási eljárás alatt. Az ebből a listából hagyományosan nem derül ki, hogy pontosan mennyi a tartozása ezeknek a cégeknek, a felsorolásban ugyanis csak a nevük szerepel - s a tény, hogy a tartozás nem csekély.

A listára került cégek többsége azonban valószínűleg sosem fogja visszafizetni ezt a tartozást - akkor sem, ha az eljárások során az adótartozások kiegyenlítése az első helyen szerepel. Ez az aktuális lista szerint mintegy 1066 felszámolás és 109 végelszámolás alá került céget jelent. Ha csak százmillió forinttal számolunk, ez 117 milliárd forint adótartozást feltételez, valójában ennek sokszorosa a kint lévő pénz.

Neves társaságok, települések

Ahogyan korábban, két település továbbra is jókora összeggel tartozik: Alsóvadász polgármesteri hivatala és Nick önkormányzata még mindig megtalálható a listán.

Ismert nevekből sincs hiány. A luxemburgi bejegyzésű Elcoteq Network - mint ismert - csődöt jelentett és elbocsátotta dolgozóit pécsi üzeméből is, s most a NAV-listára is felkerült, azaz jókora tartozást hagyott hátra. Ugyanígy ott van az Electro World, a Malév, továbbá több Ganz-cég, a Herz Szalámigyár, a Hollóházi Porcelánmanufaktúra, az Ikarus Holding, a Hospinvest, a Bognár Szörp, neves bútorgyárak, ingatlanfejlesztők, agrárvállalalatok. Nem hiányoznak a hírhedt tatabányai cégtemetőhöz köthető, bedőlésre ítélt vállalkozások sem. Ezek olyan beszédes illetve furcsa neveken várják sorsuk beteljesülését, mint például Hasitasi, Mecsboksz, Pácban Lévő, Sokasara, Kidőlt vagy Bedőlt - ezúttal is 11 ilyen céget számoltunk össze.

Az állami Bábolna-cégek szintén megszokott szereplői a toplistának, a 2008 óta felszámolás alatt lévő Bábolna Mezőgazdasági Zrt. és a 2007 óta szintén felszámolás alatt álló Bábolna Takarmányipari Premix és Takarmánykereskedelmi Kft.

A fizetésképtelenné vált építőipari, gabona- és autókereskedő cégek is szép számmal szerepelnek a listán. Előbbiek között továbbra is ott van a korábban nagy állami és önkormányzati beruházásokban (Páva utcai zsinagóga, Fővárosi Levéltár, budaörsi uszoda) részt vett, felszámolás alatt álló Baucont Építőipari Zrt. Megtalálni továbbá az autópályaszakaszok és főutak építésében közreműködő (M3-as Görbeháza-Nyíregyháza, M7-es Nagykanizsa-Becsehely) Mélyépítő Budapest Kft.-t, a szintén útépítésekben szerepet vállalt Eurobuild Group Zrt.-t (M7-es Letenye-Becsehely szakaszán, M35-ös Görbeháza-Debrecen nyomvonalán), a lakóparkokat építő (XVIII. kerületben a Királyhágó lakópark, a XIV. kerületi Egressy Park) és önkormányzati megrendeléseket teljesítő Excluziv-Bau Kft.-t is.

A lajstromban szerepel továbbá a 2004 óta felszámolása laltt lévő, Zala megyei épületek kivitelezésekben részt vett, hévízi székhelyű Royal Big-Bau Kft., illetve a 2003 óta felszámolás alatt lévő, szekszárdi székhelyű, csatornaépítéseket is vállaló Wiedemann Építőipari Zrt. is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kakambuki, 2012.04.26 14:07

Befolyhatna az, a nagy része legalább is ha nem töketlenkednének az ügyben eljárni jogosult hatóságok. Csak hát kénytelenek, mert legyengítette őket a gazdájuk a végtelenségig, anyagilag eszközileg személyileg egészen a tehetetlenségi szintig! A szabálykövető civillel szemben meg amúgy is könnyebb szemétkedni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gewinner62, 2012.04.26 13:40

Van egy szabály vicc alias röhejországban...avagy viktátoriában...ne legyen semmi a neveden-bérelj mindent--és kinyalhatja bárki-mert tehetetlen.....lásd körbetartozás----sok-sok lopni készülő huladék eleve cégnév mögé bújik-----
-hány 18 év alattinak van ingatlanja e országszerű valamiben:::::::biztosan sokank-amikor egy 12 éves gyermek rendelkezik x mennyiségű házzal és ez nem tűnik fel????????hát?????????????????????az esti mese macij--a régi --illik ide--- az ő ténykedés az én véleményem-hunniáról !

nagyon szabadságharcosoktól sem kérek ezért elnézést-mert sajna így folyik in h.!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2012.04.26 13:31

Ezt kellene olvasnia a Matolcsynak! Rájöhetne, hogy nem új adókat kell kivetni, hanem a meglevőket beszedni. Hogy néhány csókosa is sáros? Ilyen az élet!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html