Itt az új reklámadó - kérdéses a brüsszeli reakció

Szerdán délelőtt megszavazta az Országgyűlés a reklámadóról szóló törvény módosítását. Miután viszont az új verzió nem orvosol minden brüsszeli kifogást, így lehetnek még pengeváltások emiatt a kormány és az EU között.
MTI, Napi.hu, 2015. május 27. szerda, 11:48

Múlt pénteken nyújtotta be a kormány a Parlamentnek a reklámadóról szóló törvénymódosító javaslatot, amely nem tartalmazott változást a korábban közzétett dokumentumhoz képest. Az Országgyűlés kedden kivételes eljárás keretében tárgyalta, és szerdán - 114 igen és 50 nem mellett - meg is szavazta a javaslatot.

A gyorsított eljárást az indokolhatja, hogy a változások a törvény kihirdetésétől számított 31. napon lépnek hatályba, így ha ez még ezen a héten megtörténik, akkor az év második felétől már hatályosak lehetnek az új rendelkezések  - véli Balogh László, a reklamadoblog.hu szakértője.

A fő változás az, hogy a korábbi 500 millió forintos adómentes bevételi határ lecsökken 100 millió forintra, illetve a progresszív adókulcsokat egységes 5,3 százalékos adómérték váltja fel. Az adóalanyok döntésük szerint visszamenőleg is alkalmazhatják a rendelkezéseket már a 2014-es adóévre is.

A jogszabály oka, hogy sajátos, "exlex" állapot alakult ki a reklámadó kérdésében, ugyanis az Európai Bizottság még március 12-én felfüggesztette a magyar reklámadó korábbi progresszív (0-50 százalékig terjedő) kulcsait, a jelenleg hatályos törvény szerint van ugyan reklámadó, de nincs annak kulcsa. Az EB többek közt a RTL-re szabott 50 százalékos felső reklámadókulcson "akadt ki", s hogy nyomást gyakoroljon a kormányra, felfüggesztette a magyar adót.

Európa aggódik

A szakértő szerint a fő kérdés a továbbiakban az lehet, hogy a megszavazott módosító javaslattal mennyire lesz elégedett az Európai Bizottság (EB), amely márciusban felfüggesztette a reklámadó progresszív adókulcsának alkalmazását, és vizsgálatot folytat a reklámadó ügyében. Brüsszel a progresszív adókulcs mértéke mellett a korábbi veszteségek felhasználhatóságát kifogásolta, amelyre megoldást jelent a megszavazott módosítás. A bizottsági álláspont kitér arra is, hogy a bevétel alapján kalkulált adókötelezettség versenysemlegességi kérdéseket vethet fel, mivel nem veszi figyelembe a felmerült költségeket az adóalap meghatározása során. Ezt azonban a módosított reklámadó törvény nem orvosolja.

Ha az EU elégségesnek találja a változtatásokat, akkor a különadóval hosszú távon kell számolni. A módosító javaslatokhoz kapcsolódó kormányzati kommunikáció során többször elhangzott az is, hogy az unió sokallja a 100 millió forintos adómentes bevételi határt. Az EB szerint ugyanis az ennél kisebb adóalappal rendelkező vállalkozások továbbra is versenyelőnyt élveznek a 100 millió forintnál nagyobb adóalappal rendelkező reklám-közzétevő adóalanyokhoz képest.

Mi jön most?

Balogh szerint az adómentes bevételi határ további csökkentése azonban pont azt a kkv-szektort sújtaná hátrányosan, amelyet a kormány az eredeti reklámadó-tervezettel mentesíteni kívánt az aránytalanul nagy adóterhektől.

Nem beszélve a saját célú reklámoknál előálló jogbizonytalanságtól: a saját célú reklámokkal kapcsolatos jogértelmezés az egyik legvitatottabb pont szakmai körökben. A 100 millió forintra csökkentett 0 százalékos adóalap azonban - iparágtól függetlenül - már jóval több vállalkozást sodor az adófizetésre kötelezett adóalanyok körébe csak a saját célú reklámok miatt. Ennek megfelelően ha marad az adómentes 100 milliós értékhatár, akkor a reklámadóból származó bevételek a költségvetésben meghaladhatják az előzetes várakozásokat is. Ha viszont európai nyomásra tovább csökken az adómentes bevételi küszöb, a hazai kkv-k kerülnek nehezebb helyzetbe.

Nagy vita volt

Sokféle érv elhangzott a parlamentben a szavazás előtti összevont vitán. Az MSZP szerint a reklámadó ötlete korábban a kormány "bosszúhadjáratának" eszköze volt, míg a Jobbik a reklámadóhoz kapcsolódó törvények módosításának szerdán kezdődött parlamenti vitájának második felében azt kritizálta, hogy a kis- és közepes vállalkozásokra nagyobb teher jut. Az LMP az állami tulajdonú cégek reklámköltéseire kérdezett rá, míg a Fidesz azt hangsúlyozta, a javaslat kíméli a vidéki médiát.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium szavai szerint "minden frakció támogatja a reklámadót", ugyanis nem azt, hanem a kormányt bírálták. Szólt az adó nemzetközi gyakorlatáról: Ausztria szinte azonos kulccsal veti ki azt. A magyar kormány pedig ragaszkodik ahhoz, hogy 100 millió forintos árbevétel alatt ne kelljen az adót megfizetniük, ez szerinte meg fogja védeni a kisebb médiumokat.

Gazdasági szempontból különadóról van szó, a politikai célokat tekintve pedig büntetőadóról. Ennek a szektornak nem kell semmilyen különadót, büntetőadót viselnie, ezért a törvényjavaslattal egy dolgot lehet csinálni, visszavonni azt - mondta Burány Sándor, az MSZP vezérszónoka. Novák Előd (Jobbik) szerint elfogadhatatlan, hogy miközben a Jobbik szakmai kritikáját nem fogadták el, az unió nyomására úgy módosítják a törvényt, ahogy a szervezet "fütyül". Az is elfogadhatatlan a számára, hogy ismét az RTL Klubon és a multinacionális cégek helyzetén könnyítenek, míg a kis- és középvállalkozások helyzetén nem javítanak. Schiffer András, az LMP vezérszónoka úgy fogalmazott: ez nem reklámadó, hanem médiaadó. A reklámadóról szóló törvény elfogadása a "fideszes bandaháború" nyitóállomása volt, ami most is folyik, és helyettesíti a kormányzást - értékelt az ellenzéki politikus. A Magyar Lapkiadók Egyesületének elemzésére hivatkozva kiemelte: világos, hogy az elsődleges kárvallottak a lappiacon szereplő, kis- és középvállalkozások lesznek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csakegyember, 2015.05.28 23:22

Nem értem minek foglalkoztok még ezzel a hunortival csak úgy fröcsög a btk belőle és azt is rosszul tudja:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2015.05.27 17:14

@hunorti:
Persze ezért nyomni kellett a Simicska-Nyerges párost, az Orbán vőt, Mészáros Lőrincet a CBA.t és a többit. Ez így erkölcsös a Fidesz szerint, ők ledolgozták a multikkal szembeni hátrányt. Velejéig korrupt a rendszer, bizonyára vannak még felfuttatni érdemes fideszesek, mondjuk Habony.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krax, 2015.05.27 15:26

@hunorti: "idióta ,abba mentünk tönkre ,50 -150 éve "

Te figyu! Nem mondta az anyukád neked amikor kicsi voltál, hogy ha örökké hátrafelé nézel, ahelyett, hogy arra néznél amerre mész, akkor előbb, vagy utóbb koppansz egy nagyot?

Basszus, most van most, nem tegnap!

Lehet a múltban révedezni, de az nem vezet sehova!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hajnalka_vagyok, 2015.05.27 15:16

@hunorti: mennyivel jobb is az allamilag koordnalt lopas, ugye ("ne mi nyerjuk a legtobbet, Kozgep, Tiborcz-vej tundoklese, Meszaros Lorinc, stb.)? evszazados hagyomany errefele, mondhatni a tortenelmi alkotmany resze, nem?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hajnalka_vagyok, 2015.05.27 15:14

@hunorti: ezek szerint elfelejtetted, mit mondott Deutsch Tompika?? ez a reklamado torveny politikai fegyver (buntetes) volt az RTL ellen. ennyi. semmi kkv csak politika.

jut eszembe, ezzel a torvennyel a kisebb vallalkozasok is szivnak.
az is eszembe jut, hogy majdnem az egesz EU csatlakozasi targyalasokat valami Orban nevu miniszterelnok vezenyelte le anno. lehet neki cimezni a hoborgesed...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html